Actueel

Afscheid Aart Bergwerff

Op 1 september 2016 werd Aart Bergwerff benoemd als cantor-organist in de Arminiuskerk van de Remonstrantse gemeente te Rotterdam. Waar hij met het Steenkuyl-orgel ut 1898, een uniek instrument tot zijn beschikking heeft. Daarnaast is Aart ook organist van de Grote-of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Flentrop-orgel. Hierdoor heeft hij afscheid moeten nemen van de Lutherse Kerk in Den Haag en zijn zo geliefde Bätz-orgel daar. Aart Bergwerff heeft meer dan 25 jaar als titularis het beroemde Bätz-orgel bespeelt in vele concerten en tijdens de erediensten. (hij vierde zijn 25-jarig jubileum als organist van ‘de Lutherse' in 2015)

Nieuws - AartBergwerff_03-003.jpg

Zowel tijdens zijn begeleiden van de lofzang op zondag, als bij de vele artistiek hoogwaardige concerten die ‘in de Lutherse' hij gaf, bleek zijn liefde voor de orgelcultuur en zijn verbondenheid met het orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz dat hij mocht bespelen. Maar ook zijn dankbaarheid dat hij daarvoor de gaven had ontvangen. Zijn liefde voor de werken van J.S. Bach kwam mede tot uiting in de fenominale vertoltingen van diens orgelwerken. Maar Aart schuwde ook het avontuurlijke niet en kon daar soms verrassend mee uit de hoek komen.

Al gelijk na zijn aanstelling in 1990 is Aart als adviseur nauw verbonden geweest met de langdurige (van 1975 tot 2007) en gefaseerde restauratie van het Bätz-orgel. Een restauratie die een fantastisch instrument opleverde en die van de vele zou worden die hij als orgeladviseur zou mogen begeleiden.

 Nieuws - aart-bergwerff-luthersekerk-3.jpg

Aart leverde door zijn jarenlange ervaring, deskundigheid en zijn inzet altijd een bijzondere en positieve bijdrage aan het samenwerkingsverband van het HOK. Met zijn vertrek zullen zijn rake opmerkingen tijdens het HOK-overleg zeker gemist worden. HOK-participant, de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk, verliest met het vertrek van Aart Bergwerff een kundig en gedreven adviseur.

Aanvankelijk leek nog onduidelijk hoe de situatie zich verder zou ontwikkelen.
Inmiddels is echter duidelijk dat voor de Lutherse Kerk een sollicitatieprocedure voor een nieuwe organist is opgestart. Wellicht zal deze nieuwbenoemde organist tevens benoemd worden als adviseur voor de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk, participant van het HOK.
Voor de begeleiding van de 's zondagse erediensten zal voorlopig gebruik worden gemaakt van de diensten van gastorganisten.

 

Gepubliceerd: zaterdag 3 december 2016


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.