Actueel

Afscheidscadeau van Aartsen voor orgel Nieuwe Kerk

Na berichten in het Algemeen Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en Omroep West, kan de HOK-website natuurlijk niet achter blijven met het nieuws dat de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, zijn afscheidscadeau heeft bestemd voor het verplaatsbaar maken van de akoestische schermen die nu nog het uiterlijk verbergen van het fraaie Duyschot-orgel van de Nieuwe Kerk in de Hofstad.

Dit historisch belangrijke orgel met nog veel oorspronkelijk pijpwerk van Duyschot en Witte moet nodig hersteld en gereinigd worden. Ook het schitterende orgelfront en de orgelluiken verdienen wel wat reparatie. Natuurlijk zou het daarnaast mooi zijn om dit front weer in al zijn luister te kunnen zien. Daarvoor in het nodig dat de akoestische schermen verplaatsbaar worden gemaakt. De geluidsuitstraling kan dan ook weer optimaal worden zodat het orgel weer voor concertdoeleinden kan worden gebruikt.

HOK-voorzitter Hero de Boer, die dit orgel bespeelt en onder zijn beheer heeft, is erg enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die het orgel na retauratie kan bieden.

Op 1 maart neemt van Aartsen (69) afscheid als burgemeester van De Haag. Op 23 februari zal er een afscheidsreceptie zijn in de Fokker terminal op bedrijventerrein de Binkhorst.

Om de restauratie van het orgel mogelijk, en het orgel weer zichtbaar te maken is een steunfonds in het leven geroepen. Burgemeester van Aartsen beveelt dit steunfonds aan als cadeautip voor zijn afscheid. Uw financiële bijdrage is welkom op IBAN NL55 ABNA0467262926 (klik op onderstaande afb. voor een pdf van de flyer)

Nieuws - flyer-fondswerving-NK_2016__2.jpg

(ontwerp en beeld: Henk Barnhard)

Inmiddels heeft 'De Orgelvriend' een artikel gewijd aan deze actie. (Dank aan redacteur Gerco Schaap)
Bekijk het artikel op de website van De Orgelvriend of open HIER een pdf van de betreffende pagina.

 

Gepubliceerd: vrijdag 3 februari 2017


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.