Actueel

start HOK-kinderproject 2017


HOK-Kinderproject 2017 weer van start

Binnenkort gaat het weer gebeuren.

Dan zullen op enkele maandagochtenden zich weer schoolklassen (uit groep 6) verzamelen rond de Haagse Kloosterkerk. Opgewonden gaan ze op zoek naar welke ingang ze naar binnen kunnen.
Ze hebben dan al een enerverende reis per openbaar vervoer achter de rug. Of zijn zelfs lopend van school vertrokken. (respect voor de juffen en meesters die dit allemaal in goede banen hebben moeten leiden)

Maar om kwart over negen zal de deur open gaan en kunnen ze naar binnen.
Nieuwsgierig wat ze zullen aantreffen.

Ze hebben er in het lesboekje, dat ze in de klas al behandeld hebben, over gelezen.
Ook zij zullen, net als de drie vrienden uit het lesverhaal, naar het grote orgel in de Kloosterkerk toe mogen.
Dat zij dan ook ‘Meneer Jos'(van der Kooy) uit het verhaal zullen ontmoeten, dat weten ze nog niet.... Hij zal hen het nodige vertellen over het orgel, maar ook laten horen hoe het orgel klinkt.

‘Meester Henk‘ en ‘Juf Jannie' zullen er ook zijn. Dat weten ze wel. Die zijn in de klas al langs geweest voor een ‘Gastles' over het orgel. En ze hebben beloofd nog meer te vertellen. En laten zien hoe een orgel werkt en hoe het gemaakt wordt. Maar hoe dit zal gaan.... Dat is nog steeds een verrassing.

Ze zullen in ieder geval op heel veel orgelpijpen mogen blazen en aan de hand van een echt werkend ‘demo-orgeltje', waarbij je alles goed kunt zien (in bruikleen van Flentrop Orgelbouw), kunnen ontdekken hoe alles werkt.

Veel van de kinderen zijn nog nooit in een Kerk geweest. En zo'n oud gebouw als de Kloosterkerk, dat is natuurlijk helemaal vet-gaaf! Ook daarover wordt het nodige verteld.
Al weten ze al veel dingen die ze tijdens de lessen uit het boekje ‘Muziek uit een gebouw' -het orgel- hebben geleerd. Daar sta je iedere keer weer perplex van.
Ook van het enthousiasme van al die 10-jarigen, die graag alles willen weten....

Wij vertellen het ze graag.
Zodat ze nooit meer zullen zeggen dat een orgel ‘maar saai' is.

Op maandag 20 en 27 maart en 3 april is het weer zover.

Bedankt, Gemeente Den Haag, Debman Foudation en Sichting Boschuysen en Fonds 1818 voor de financiële steun, al die jaren.


het HOK-Educatieteam

 

Gepubliceerd: vrijdag 3 maart 2017