Actueel

HOK educatief kinderproject 2018 van start

 

De excursies voor het ‘Educatieve (orgel)project voor de basisschool' zijn weer van start gegaan. De eerste lesgroepen van twee van de deelnemende scholen zijn alweer op bezoek geweest bij het grote orgel van de Kloosterkerk.

Vorige maand hebben ze in de klas paar maal een lesje behandeld uit het lesboekje ‘Muziek uit een gebouw' -het Orgel-. Ook is er een spannende gastles gegeven in de klas door meester Henk en juf Jannie van het HOK-educatieteam. Maar nu was toch de grote dag aangebroken dat ze naar het orgel toe mochten en kennis konden maken met ‘Meneer Jos' de organist uit het lesverhaal.

Ze mochten dichtbij rond de speeltafel van het orgel staan en meneer Jos aan het werk zien met al die toetsen en (register)knoppen. Ja, ze mochten zelfs allemaal ook even op dat grote orgel spelen!.

Beneden in de crypte stond ook een orgeltje, waarbij je goed kon zien hoe alles werkte. En er waren een heleboel echte orgelpijpen, waarop ook geblazen mocht worden. Er werd uitgelegd hoe een orgel werkte en hoe orgelpijpen gemaakt werden (allemaal met de hand!)

Aan het eind van de excursie gaf meneer Jos nog een mini-concertje met het ‘Wilhelmus' en een bekend stuk van de oude meneer Bach. (‘die al heel lang dood is, maar de muziek klinkt toch nog mooi')

Er komen nog meer excursies naar de Kloosterkerk. Ook krijgt iedere klas vooraf ook nog een gastles in de klas. Er doen dit jaar 7 lesgroepen (van groep 6) mee van 5 verschillende Haagse scholen.

Het is in 2018 alweer het 10e jaar dat het project gehouden wordt. Er hebben in die tijd wel zo'n 1500 kinderen kennis kunnen maken met het orgel als instrument en de muziek die daarop gespeeld kan worden.

zie voor info over de educatieve projecten op de HOK-website bij 'Educatie'

Gepubliceerd: maandag 5 maart 2018