Actueel

Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag Grote Kerk groot succes

Impressie 4e ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag’ Grote Kerk 18 augustus 2018

Op zaterdag 18 augustus werd in de Grote Kerk van Den Haag, als ‘opmaat’ naar het ‘Internationaal Orgelfestival Grote Kerk’, voor het 4e jaar op rij, de ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag’ gehouden van 13.00 tot 16.00 uur. Een feestelijke kennismaking met het pijporgel voor het hele gezin.

   

Er waren orgeldemonstraties-met-uitleg door Ben van Oosten, tafels met veel verschillende orgelpijpen, een ‘demo-orgeltje’ waarbij goed te zien is hoe een mechanisch orgel eigenlijk werkt, en veel informatiemateriaal waaronder het lesboekje dat gebruikt wordt bij het ‘Educatieve (orgel)project voor de basisschool’ dat het HOK al sinds 2009 ieder jaar verzorgt. Nieuw was het ‘Doe-orgeltje’ van ‘OrgelKids’, een ‘bouwpakket’ van een echt werkend pijporgeltje dat je zelf in elkaar moest zetten.

De ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag’ werd bezocht door zo’n 800 mensen, waarvan er ca 150 (jong en oud) actief deelnamen aan het ‘orgelgebeuren’ (bezoek aan de speeltafel, het doe-orgeltje en de pijpentafel met demo-orgel).

Voor veel bezoekers was dit de eerste kennismaking met een pijporgel! Velen staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Wat mooi en interessant is dit! Echt een buitenkansje”; “Nooit geweten dat zo’n orgel zo’n ingewikkeld, maar ook mooi instrument is”; “Onze kinderen vonden dat ‘doe-orgeltje’ fantastisch!”; “Ik heb erg genoten van de uitleg en het orgelspel van Ben van Oosten”.

 

De ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag’ is een gezamenlijk initiatief van het Haags Orgel Kontakt en de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk en mede mogelijk door de Stichting Grote Kerk, Flentrop orgelbouw en subsidie van de gemeente Den Haag

Kijk HIER voor een uitegebreidere impressie

Kijk HIER voor een foto-impressie (PDF)

Henk Barnhard

Gepubliceerd: maandag 20 augustus 2018


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.