Actueel

Symposium ‘Klinkend Erfgoed’

Symposium ‘Klinkend Erfgoed’ 31 augustus Maastricht, een impressie

Op vrijdag 31 aug. waren Henk en Jannie Barnhard, beiden bestuursleden van het HOK, namens het HOK aanwezig bij het Symposium Klinkend Erfgoed, de aftrap van het Festival Klinkend Erfgoed dat in Maastricht wordt gehouden van 31 augustus t/m 5 september in Maastricht. Op initiatief van de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN)

Het symposium werd gehouden in ‘La Bonbonnière’, de voormalige Stadsschouwburg van Maastricht. Het thema was: ‘Hoe kan klinkend erfgoed weer verbinden?’

Zo’n 100 aanwezigen luisterden, keken en spraken over mogelijkheden, kansen en ideeën rond het tot klinken brengen van luidklokken, carillons en orgels die toch samen het klinkend erfgoed vormen van iedere Nederlandse stad en dorp. Oude klanken herontdekken in een zoektocht naar nieuwe ervaringen voor jong en oud: hoe maak je klinkend erfgoed weer spannend?

De dag werd geopend en aan elkaar gesproken door dagvoorzitter Ada Boerma- van Doorne, voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging, en afgewisseld met muzikale intermezzo’s een ensemble met een bijzondere samenstelling: mobiel carillon (Elien van den Broeck en Frank Steijns), contrabas en zang (Gildas Delaporte), gitaar (Joep van Leeuwen) en piano (Ward Vlasveld).

Na een welkomstwoord van de Maastrichtse burgemeester, mw. Annemarie Penn-te Starke, sprak Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen (B) en Universiteitsbeiaardier van Leuven, over ‘Het nieuwe nut van oude klokken’ waarbij hij de torenklok liet zien als een de ultieme uitdaging voor erfgoedzorg.

Loes Wormmeester, radio en televisiemaakster (van o.a. ‘Het Klokhuis’) die vele nationale en internationale prijzen kreeg voor haar programma’s, sprak over de ‘De toon van het Klokhuis’ en gaf daarin aan dat kinderen wel degelijk graag dingen leren. Ook ‘moeilijke’ dingen.

Edwin Rutten, oud televisiemaker (‘Ome Willem’) en veelzijdig verteller, spreker, ‘muziek-uitlegger’ en zanger, zingt en spreekt over ‘Muziek en historisch besef’. ‘Voor kinderen en andere volwassenen’. Ook zingt hij op zijn eigen onvolprezen wijze de ‘Klinkend Erfgoed Blues’ waarin alle deelnemers een klein ‘rolletje’ kregen.

Na de goedverzorgde lunch werden in acht ‘Pecha Kucha’ lezingen* de volgende onderwerpen belicht: ‘De beiaardcultuur als dagelijks erfgoed’ (Leo Samama); ‘Marketingtips voor het Klinkend Erfgoed in de 20e eeuw’ (Daniel VandenBroecke); ‘Het orgel verbindt’ (Johan Zoutendijk); ‘Een hightech impuls voor klinkend erfgoed’ (Jeu Schouten); ‘Monsieur Carillion, oplossingsgericht denken’ (Jochem Schoots); ‘Hoe betrek je de jeugd bij klinkend erfgoed?’ (Richard de Waardt); ‘Hoe commercieel kan klinkend erfgoed zijn?’ (Frank Steijns).

* ‘Pecha Kucha’ (letterlijk vertaald: ‘Prietpraat’) is bedacht door twee Japanse architecten en zijn presentaties van 20 dia’s met een totale tijd van 6 min. en 20 sec.

Onder leiding van Edwin Rutten volgde een interactief debat tussen een panel van deskundigen op het gebied van klinkend erfgoed en de aanwezigen in de zaal. Het was een levendig debat waarbij stevig door de zaal werd meegedaan.

Wat wij met name vanuit het symposium hebben meegekregen is dat samenwerking en kennisuitwisseling heel belangrijk zijn. De verschillende uitingen van klinkend erfgoed (luidklokken, carillons en orgels) kunnen elkaar versterken. Begin al vroeg met educatie (voor het 10 jaar wordt het meeste opgenomen en een ‘zaadje geplant’) Zorg voor ‘haakjes’ waaraan informatie ‘opgehangen’ kan worden (de ‘haakjes’ kunnen legio zijn: van woordspelingen tot vaststaande begrippen) Niemand is te oud of te jong om te leren.

Aan het eind van een enerverende en constructieve dag volgde nog een korte receptie in de hal van het Maastrichtse Stadhuis. Op het Stadhuiscarillon begeleid door de 14 jarige beiaardier Elien van den Broeck.

Tot 5 september zullen nog veel evenementen plaatsvinden waarbij het klinkend erfgoed, van luidklokken en carillons tot (draai)orgels,  tot klinken worden gebracht.

Zie ook: www.klinkenderfgoed.nl

 

Gepubliceerd: maandag 3 september 2018


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.