Actueel

Kerst- en nieuwjaarsboodschap van de voorzitter

 

Naar verwachting zullen ook dit jaar de meeste mensen met kerstavond naar de kerk gaan. Voor het kerstverhaal, voor het zingen van de bekende kerstliederen, maar bovenal het beleven van de kerstsfeer. 

Zelf ga ik traditiegetrouw naar de Kloosterkerk. Voor de belevenis van de 800 brandende kaarsjes en natuurlijk het orgelspel. Het orgel te horen in de begeleiding met al die honderden mensen die uit volle borst mee zingen. Ik denk dan altijd: zo moet het in alle kerken vroeger iedere zondag hebben geklonken.
Het orgel als onmisbare steun voor de begeleiding van de gemeentezang. 

Niet kerkelijk opgevoed, luisterde ik altijd naar de radio, het inleidend orgelspel, de voorspelen en de verrassende harmonisaties bij het begeleiden. Uitzendingen van protestantse of katholieke kerk, het maakte voor mij geen verschil, als het orgel maar mooi klonk. 

Die massale samenzang is helaas zeldzaam geworden. Die hoor je eigenlijk alleen nog met kerstavond. En het wordt naar alle verwachting nog zeldzamer in de komende jaren.

Het is daarom met de kerstdagen een mooie gelegenheid, velen die niet meer naar de kerk gaan kennis te laten maken met de klanken van het orgel.

“Een orgelconcert, iets voor ouderen, gelovigen, niet meer van deze tijd” hoor je nog vaak. Inderdaad is orgelmuziek wat uit de belangstelling geraakt, maar dat heeft eerder te maken met de ontkerkelijking dan met het instrument op zich.
Het orgel verbonden aan de zondagse kerkdiensten. Maar tijden veranderen echter voortdurend. Neem de Dom in Utrecht, daar worden de afgelopen jaren soms orgelconcerten bezocht door meer dan 400 bezoekers. Het kan! 

In Den Haag is dat nog niet zo ver. Ondanks dat binnen het samenwerkingsverband van het HOK in de verschillende kerken zeer gevarieerde en aantrekkelijke programma’s geboden worden: Maandelijkse, elkaar afwisselende, orgel- en koorconcerten in de Lutherse Kerk, het jaarlijks terugkerende Internationaal Orgelfestival in de Grote Kerk en Internationaal Symfonisch Orgelfestival in de Elandstraatkerk, de orgel- en koorconcerten in de St. Jacobuskerk, de thematisch georiënteerde orgelconcerten in de Kloosterkerk, waaronder enkele met een herdenkend karakter, en niet te vergeten de vele Lunchpauzeconcerten –met orgel- in de Gotische zaal, Kloosterkerk en Grote Kerk.

Het jaar begon met een afwijkend concert met ‘Popmuziek in een Klassiek jasje’ in de Nieuwe Kerk. Een initiatief van het HOK dat mede tot doel had een nieuwe groep belangstellenden te bereiken om hen met het orgel te laten kennismaken.

In totaal zijn er dit jaar meer dan 80 orgelconcerten gegeven. Dat vereist een nauwkeurige coördinatie door onze secretaris en de participanten.
Ook voor het komend jaar is de planning uiteraard gereed. Wederom wordt er weer een fantastisch programma in diverse kerken in Den Haag voor de orgelliefhebber geboden.

Wij hopen ook voor iedere orgel-geïnteresseerde een goed overzicht van de concerten te kunnen bieden via onze HOK-folder en de website van het HOK.

Een oud gezegde luidt: “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet” Daarom voor allen die zo genieten van dit aanbod: ‘Maak anderen enthousiast en neem eens vrienden of belangstellenden, jong of oud mee naar een orgelconcert’. Misschien zijn er bezoekers bij die heel enthousiast raken en meer willen gaan horen.

Een mooie kerstgedachte voor de Haagse orgelcultuur en alle organisten, die elk jaar maar weer zo’n gevarieerd programma weten te bieden.
 
Namens alle HOK bestuursleden wens ik u mooie kerstdagen en al het goede voor 2019.  Ik hoop dat wij weer velen op de orgelconcerten mogen begroeten.

Hero de Boer, voorzitter HOK

 

Gepubliceerd: vrijdag 21 december 2018


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.