Actueel

Impressie Orgelkids Inspiratiedag 4 juli 2019

Amersfoort

In het kader van 10 jaar ‘Orgelkids’ organiseerde ‘Orgelkids-bedenker en -inspirator’ Lydia Vroegindeweij een inspiratie-dag voor ieder die iets heeft met het orgel en met jeugd.

De dag was vooral bedoeld om, zoals de naam al aangeeft, inspiratie op te doen en door te geven. Jeugd werkt inspirerend. Hoe mooi is het dan om die inspiratie te buigen in de richting van de ‘Koningin der Muziekinstrumenten’, het pijporgel.

Er wordt wel geprobeerd om de jeugd bij het orgel te krijgen. Niet zo gek natuurlijk: dat orgel staat (of hangt) vast in een ruimte (meestal een kerk) en dat breng je niet zo gemakkelijk in een schoolklas.

Voor Lydia’s Orgelkids echter geen probleem: Het ‘Doe-orgeltje’ breng je gemakkelijk in een kist (die achter in een personenauto past) mee naar de klas om in elkaar te zetten! Dat heeft bedenker en orgelbouwer Wim Janssen goed bekeken!
Een prachtige kans om kinderen zelf aan het werk te zetten en een echt werkend muziekinstrument te laten bouwen. Met een behapbare techniek en volop kansen om (te leren) samen te werken!
Ze komen er zo ook spelenderwijs achter hoe een echt pijporgel werkt.

Maar het is niet alleen voor kinderen interessant. Ook volwassenen gaan energiek en vol belangstelling aan het werk met het ‘Doe-orgeltje’ (ik heb zelf ervaren dat bij een ‘gemengde groep’ de kinderen echt ‘op hun strepen moesten staan’ om ook aan het ‘orgelbouwproces’ te kunnen deelnemen!)

Het mooie is ook dat, als je het orgel via het ‘doe-orgeltje’ hebt geïntroduceerd bij jong en oud, er meer interesse aanwezig is voor de ‘grote broer’ (of zus) het echte pijporgel, de ‘Koningin der instrumenten’.
Omgekeerd wordt de werking van het pijporgel beter begrepen door hen die het orgel al kennen en wellicht tot de vaste orgelconcertbezoekers kunnen worden gerekend, na de bouw van een ‘Doe-orgeltje’. Een fantastisch gegeven dus, dat ‘Doe-orgel’, waarvan er al zo’n 50 wereldwijd gebruikt worden!

Maar er was op de Inspiratie-dag veel meer te beleven. Zo was er informatie over veel meer educatiemiddelen die via Orgelkids worden aangeboden. Veel werden er ook ‘uitgeprobeerd’. We maakten muziek, als een ‘levend klavier’ met pijpjes uit de ‘Fluitenkist’; hoorden van ‘Orgelridders’ en ondergingen de spanning van een ‘Escaperoom’ (“stel je voor: je zit opgesloten binnen in een orgel  en over 15 minuten gaat de organist een daverend stuk spelen….”)

Er waren interessante lezingen over hoe je een lesproject opzet dat relevant is voor kinderen. Maar ook hoe je kinderen betrekt bij iets als ‘Klinkend erfgoed’. Er waren workshops waar al dat moois uitgeprobeerd kon worden.

Als klap op de vuurpijl was er ook nog de uitslag van de ‘Doe-orgel Compositiewedstrijd’, waaraan componisten vanuit de hele wereld materiaal hadden ingeleverd! Natuurlijk werden de composities ook live uitgevoerd… op een echt Doe-orgel!

 

Mooi was ook dat wij als Haags Orgel Kontakt iets van ons ‘Educatieve orgelproject voor de basisschool’ konden laten zien en er ook over konden vertellen. Er was veel belangstelling voor.
Aardige bijkomstigheid was dat wij als HOK de eerste waren die gebruik maakten (10 jaar geleden) van het ‘Lydia Vroegindeweij Fonds’ (ondergebracht bij de Prins Bernhard Cultuurfondsen). Leuk dat dit nog door Lydia werd aangehaald in haar welkomstwoord.

De organisatie van de dag was in handen van ‘Orgelkids’ in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort (waar de dag ook plaatsvond), de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) en ‘Het Orgel’ in Vlaanderen.

In 10 jaar ‘Orgelkids’ is er iets fantastisch gebeurd! Onze wens is dat dit nog lang door gaat.

 

Voor iedereen die het bouwen van zo'n 'Doe-orgeltje' wel eens wil mee maken is er een mooie kans: Het zal er ook zijn op de 'Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag' in de Grote Kerk op zaterdag 24 augustus, vanaf 13.00 uur. De toegang is vrij en er zijn nog veel meer dingen te beleven voor jong en oud: Zo kan je ook bij de speeltafel komen van het grote orgel, waar organist Ben van Oosten gastheer is en de geheimen verklapt van de wonderlijke dingen die bij de klavieren en in het orgel plaatsvinden.

In de kerk is er volop gelegenheid om orgelpijpen te proberen en de werking van een mechanisch orgel te ontrafelen. Er zijn foto's van het binnenwerk van orgels. Er is een -gratis- Lesbrief beschikbaar voor ieder die het nog eens wil nalezen. Kortom een fantastische gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met de 'Koningin der instrumenten'. (zoals Amadeus Mozart het orgel noemde)

Gepubliceerd: donderdag 11 juli 2019


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.