Actueel

Een geslaagde ochtend in de Kloosterkerk met ‘The International Friends of the Mauritshuis’

Op donderdagochtend 12 december verzamelde zo’n 30 International Friends of the Mauritshuis zich in de Kloosterkerk, waar hun een mooie en leerzame excursie te wachten stond, georganiseerd door het Educatieteam van het Haags Orgel Kontakt (HOK) en de organist en een gids van de Kloosterkerk.

Na een hartelijk welkom volgde er een interessante uitleg over de Kloosterkerk en zijn bewogen geschiedenis. Daarbij werden er verschillende plaatsen in de kerk nader bekeken, zoals het koor en het schip van de kerk, maar ook de Apostelkapel en de crypt.

Uiteraard werd ook ruime aandacht geschonken aan het fraaie orgel van de Kerk, nader uitgelegd door organist Geerten van de Wetering. Die, na een deling van de groep, de helft van de aanwezigen mee naar boven nam en bij de speeltafel van het orgel liet horen en zien hoe het orgel klont en werkte.

Intussen ging het andere deel van de groep naar de crypt, waar ook weer uitleg volgde van kerkgids Edward Kuijper. Maar ook aandacht was voor de werking van het orgel met behulp van veel fotomateriaal en diverse orgelpijpen.

Na enige tijd wisselde de groepen zodat iedereen alles te zien en te horen kreeg. Als afsluiting volgde nog een muzikaal afscheid, waarbij Geerten enkele werken van Johann Sebastian Bach ten gehore bracht. Na een dankbaar applaus en een dankwoord namens de Int. Friends werd nog een kopje koffie (met iets lekkers) genuttigd bij Pulchri.

12-12-20219/HB

Kijk HIER voor een uitgebreidere impressie (Pdf)

Gepubliceerd: vrijdag 13 december 2019