Actueel

Stadspenning voor jubilerende Ben van Oosten

 

In een, binnen de regels van de coronarichtlijnen, volgelopen Grote Kerk werd op zaterdagavond het slotconcert van het Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag 2021 gespeeld door organist Ben van Oosten, titularis van de Grote Kerk.

Hij speelde orgelwerken van Felix Mendelssohn Bartholdy, Johann Sebastian Bach, Charles-Marie Widor en Louis Vierne. Dit laatste in het kader van het Vierne-festival 2020 dat i.v.m. corona doorgeschoven is naar dit jaar.

De uitvoering van de werken was, zoals we dat van Ben van Oosten gewend zijn, subliem en zeer muzikaal. Zo zeer zelfs dat de ca. 240 toehoorders in hun enthousiasme ieder werk beloonde met een hartelijk applaus. De verrichtingen van de concertgever konden gevolgd worden op een groot scherm voor in de kerk. Dit gebeurde zeer professioneel met wisselende beelden van meerdere camera’s (een uitvoering die zeker een compliment verdient).

Na het laatste deel, de majestueuze ‘Final’ uit Vierne’s 3e symfonie, volgde een daverend applaus, waarbij de concertgever tot drie maal toe werd terug geroepen.

Hierna werd het woord gegeven aan de Haagse wethouder Bert van Alphen (sociale zaken),.die de cultuurwethouder Robert van Asten verving, die verhinderd was.
Hij prees de jubilerende Ben van Oosten die door de coronacrisis een jaar heeft moeten wachten op deze feestelijke dag.

De heer Van Alphen memoreerde in het kort de 50-jarige carrière van de jubilaris. Die, als van oorsprong protestantse Haagse jongen, wereldfaam verkreeg. Met name door zijn vertolkingen van Franse symfonische orgelwerken.

Het kunstenaarschap van Ben van Oosten heeft wereldwijd veel prijzen en onderscheidingen opgeleverd. Maar één waardering ontbrak daar nog aan: de erkenning van zijn geboortestad Den Haag. “Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten u de Haagse Stadspenning toe te kennen als blijk voor uw culturele bijdrage aan de stad”.

In zijn spontaan gegeven dankwoord gaf Ben van Oosten aan dat hij als geboren en getogen Hagenaar trots en blij is deze waardering te mogen ontvangen. Hij ziet het als een grote eer.

Een eer die hij graag wil delen met zijn echtgenote Margaret, die al die tijd zijn steun en toeverlaat is. Niet alleen in de huiselijke kring maar ook aangaande zijn carrière. Waar ze als ‘reisleider’ zijn buitenlandse concerten tot in de puntjes voorbereid en daarnaast zijn vaste registrante is. In dit kader bedankt Ben ook zijn vriend Pieter Baak, die onnoemelijk veel heeft betekend voor zijn carrière als concertorganist en met wie hij vele buitenlandse concertreizen heeft gemaakt. Ook zijn huidige registrant en voorzitter van de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag, Jan Flikweert, wordt in het dankwoord meegenomen.

 
Een staande ovatie volgt, waarna aan allen een drankje wordt aangeboden en een ieder de kans krijgt, geheel conform de geldende coronaregels, de jubilaris in het Hoogkoor van de kerk te feliciteren.

 

Tekst en foto’s, mits anders vermeld: Henk Barnhard

Gepubliceerd: dinsdag 7 september 2021

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief