Actueel

Kloosterkerk en HOK nemen afscheid van Jan Hage.

In deze dienst in de Kloosterkerk, waarin ook Johann Sebastian Bach's cantate 'Es ist euch gut, dass ich hingehe' klonk, ging Ds Margreet Klokke voor, die ook in haar preek Jan's talenten als organist en muzikaal verteller memoreerde.

Aansluitend aan de dienst werd Jan Hage toegesproken door de ouderling kerkmuziek Harry Kragt, waarna enkele cadeau's werden uitgereikt, zoals een grote ingelijste foto van het orgel en een bijdrage voor zijn mogelijk toekomstige huisorgel.

Met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied op de melodie van psalm 65, begeleid door het Residentie Bachorkest en ondersteund door het Residentie Kamerkoor o.l.v. Jos Vermunt werd Jan nog eens geroemd met zijn onovertroffen orgelspel en improvisaties die de Kloosterkerk van hem heeft mogen horen. Iets dan hem zeer in verlegenheid bracht en waar hij zichtbaar door werd ontroerd.

(foto: Pieter Baak)

In een korte 'Hagepreek' dankte Jan allen voor het vertrouwen in de afgelopen 16 jaar en het mooie afscheid. "Ik ben slechts 'speelman' geweest" zo gaf hij aan.
Na een korte onderbreking waarin alle aanwezigen getrakteerd werden op een kop koffie of thee met iets lekkers, had ieder de gelegenheid om persoonlijk van Jan Hage afscheid te nemen en werd hij 'op de valreep' nog voor de laatste maal toegezongen. Tot slot bracht Jan zelf op het orgel nog een gevoelige improvisatie ten gehore.

In een later stadium zal er nog een persoonlijk afscheid volgen voor vrienden en intimi.
De Kloosterkerk en dus ook het HOK heeft 16 jaar lang mogen genieten van de vele gaven van Jan, die niet alleen tot uiting kwamen in de vele diensten die hij begeleidde en de concerten die hij gaf, maar ook in de prettige samenwerking, collegialiteit en vriendschap die we mochten ervaren. Daar zijn we Jan dankbaar voor. We feliciteren Utrecht met zo'n begaafd musicus en waardevol mens.

En al zullen we Jan missen, helemaal weg is hij voorlopig niet: Op 18 juni komt hij nog z'n nieuwe CD met werken van Jéhan Alain presenteren, op 31 augustus speelt hij een lunchpauzeconcert, op 17 september zal hij te horen zijn, samen met Anton Weeren (trompet) en op 12 november in een concert rond 'Klassieken van de 20e eeuw'. Daarnaast zal Jan op 22 juli nog te horen zijn op het orgel van de Oude Kerk op Scheveningen (Keizerstraat)

Tegen die tijd zal er mogelijk een nieuwe organist of organiste (?) benoemd zijn in de Kloosterkerk en zal Jan de orgelbank van het Batz-orgel in de Utrechtse Dom wel uitvoerig hebben ingewijd.
Jan, het ga je goed, Kom nog eens langs in Den Haag.

Gepubliceerd: dinsdag 31 mei 2011


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.