Actueel

Nieuwe organist Kloosterkerk

Het Kloosterkerk-orgel, 16 jaar lang het domein van Jan Hage, zal met ingang van 1 januari 2012 weer een nieuwe vaste bespeler hebben.
Na een uitvoerige en zorgvuldige procedure kon na ruim 6 maanden een nieuwe organist worden benoemd. Het is Geerten van de Wetering.

Geerten van de Wetering (1985) studeerde in 2011 af voor zijn mastergraad orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Daarnaast studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel zet hij zijn studie voort in Wenen bij Roman Summereder.

Geerten is actief als solist, koorbegeleider, ensemble-speler en dirigent. Als koorbegeleider werkte hij mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit, waaronder Bachcantates en muziek van Händel (o.a. The Messiah). Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo. Zij treden regelmatig samen op.

Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in de 20e eeuwse muziek. Ook verzorgt hij regelmatig premières van nieuwe muziek. Zo speelde hij een première tijdens het Internationaal Orgelfestival 2008 in de St. Bavo in Haarlem en werkte hij mee aan de premières van twee nieuwe werken voor vier orgels in het Amsterdamse Orgelpark. In 2011 bespeelde hij het orgel bij de Nederlandse première van het '9/11 Requiem' van de Noorse componist Iver Kleive, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Aalsmeer en het Oslo Bach Choir.

Geerten is als cantor-organist verbonden aan de Herengrachtkerk te Leiden en als organist aan de Lutherse Kerk te Leiden, de kapel van het VU Medisch Centrum Amsterdam en het Leidse Academie-orgel.

 

Namens het Haags Orgel Kontakt (HOK) feliciteren we Geerten met deze benoeming en heten hem hartelijk welkom in Den Haag (dat hij natuurlijk al kent) en de 'HOK familie'.

Gepubliceerd: vrijdag 18 november 2011