Actueel

Klais-orgel Houtrustkerk 75 jaar

Op maandagavond 17 december 2012 is het op de dag af 75 jaar geleden dat het grote orgel van orgelbouwer Klais uit Bonn in gebruik werd genomen. Om dit heugelijke feit te vieren geeft Marieke Stoel, titulaire van de Houtrustkerk met medewerking van Kopertrio 'Continuous Brass' een feestelijk concert in de Houtrustkerk, Beeklaan 535.

Hoewel dit geen HOK activiteit betreft geeft deze feestelijke gebeurtenis voldoende aanleiding om er op deze website aandacht aan te besteden.

 

 

 

 

 

Uitvoerenden:

Marieke Stoel, orgel
Kopertrio Continuous Brass:
Theo Hartman (trompet), Anke van der Hoek (hoorn), Klaas van Slageren (trombone)

1. Orgel:
Jack Griffin (twintigste eeuw)
‘The Holly and the Ivy', uitgegeven in 1998

2. Piccolo trompet en orgel:
Giuseppe Torelli (1658-1709)
‘Sinfonia con tromba' (G8)

3. Orgel:
Johann Pachelbel (1653-1706)
‘Vom Himmel hoch da komm' ich her'

4. Kopertrio:
arr. Bill Holcombe
- ‘The First Noel' (1994)
- ‘Hark, the Herald Angels Sing'

5. Orgel:
Heinrich Wettstein (1868-1934)
Pastorale over ‘Es ist ein Ros entsprungen'

6. Hoorn en orgel:
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
‘Cavatina' uit het kwartet opus 130

7. Orgel:
Alexandre Guilmant (1837-1911)
Offertoire sur les Noëls
‘Chantons, je vous prie, Noël hautement' en
‘Le Messie vient de naître', opus 60

8. Trombone en orgel:
Alexandre Guilmant (1837-1911)
‘Morçeau Symphonique'

9. Orgel:
June Nixon (*1948)
‘Christ was born on Christmas Day'

10. Kopertrio:
Vaclav Nelhybel (1919-1996)
'Trio for Brass'
- Leggiero marcato
- Andante moderato
- Thema con variationen

11. Orgel:
Ben Fey (*1937)
‘Stille Nacht' HOK (Haagse Orgel Kring) opus 136 (1972)

12. Orgel:
Marieke Stoel (*1956)
‘De klokken in de toren' (2008)

13. Kopertrio:
arr. Bill Holcombe (*1924)
- God Rest Ye Merry Gentlemen
arr. Paul Nagle
- Joy to the World

14. Orgel:
Nicolas Lebègue (1631-1702) Les Cloches

Informatie over de utvoerenden:

Continuous Brass is een ensemble dat in wisselende bezettingen optreedt. Hedendaagse composities, maar ook muziek uit de Barok en werken van de 'Weense Klassieken' maken deel uit van het repertoire. Samenwerking met Nederlandse componisten wordt ook gezocht.

Theo Hartman studeerde in 1983 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Van 1985 tot 1990 werkte hij als trompettist bij het Haifa Symfonie Orkest in Israël. Met het Haifa Koperkwartet heeft Theo door geheel Israël opgetreden. Vanaf 1990 speelde hij als freelancer regelmatig bij het Radio Symfonie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het begeleidingsorkest Continuo Rotterdam en de Koninklijke Militaire Kapel. Tevens is hij als koperdocent verbonden aan muziekschool ToBe, muziekschool Westland en muziekschool SKVR-Capelle a/d IJssel.
Vanaf de oprichting in 2006 van 'Continuous Brass' speelt Theo de trompetpartij.

Anke van der Hoek behaalde haar Bachelor aan het Conservatorium te Zwolle. Tijdens haar studie speelde zij in 'Original Winds', een ensemble wat zich richtte op het spelen van nieuwe programmeringen van blaasmuziek in combinatie met theaterelementen. Ook remplaceerde ze bij musicalproducties van Joop van den Ende. Haar Masters behaalde zij aan het Rotterdams Conservatorium. Zij speelde als vaste 1e hoorniste bij het begeleidingsorkest 'Continuo Rotterdam' en het 'Ricciotti Ensemble'. Zij was drie jaar hoorniste bij het Trompetterkorps der Koninklijke Maurechausse. Als koperdocente is zij verbonden aan fanfare 'Crescendo' te Voorthuizen en harmonievereniging 'Ons Genoegen' te Rhenen.
Sinds begin 2012 is Anke hoorniste bij Continuous Brass.

Klaas van Slageren behaalde Bachelor en in 2007 Masters Trombone aan het Rotterdams Conservatorium . Hij speelde bij het Nationaal Jeugd Orkest, het JeugdOrkest Nederland, het Zeeuws Orkest, Holland Sinfonia en het begeleidingsorkest 'Continuo Rotterdam'. In 2008 werd aan het Rotterdams Conservatorium de studie HaFaBra-directie afgerond. In mei 2010 heeft Klaas ook de studie baroktrombone op de Oude Muziek afdeling in Den Haag afgesloten. Na zijn studie heeft hij aan musicalproducties van zowel Joop van den Ende als Albert Verlinde meegewerkt. De afgelopen twee seizoenen is Klaas vaste remplacant bij het Brabants Orkest. Vanaf de oprichting in 2006 van het kopertrio 'Continuous Brass' speelt Klaas de trombonepartij.

Marieke Stoel studeerde Kerkmuziek en hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam het diploma Uitvoerend Musicus. Sinds 1979 is zij cantor-organist van de Houtrustkerk. De NCRV zond twee orgelrecitals van haar uit, nog te beluisteren via http://orgelconcerten.ncrv.nl . In 2004 werd een CD uitgebracht met o.a. door haar gecomponeerde koormuziek. Enkele van haar composities zijn te downloaden op www.mariekestoel.nl. In 2006 bracht zij drie solo-CD's uit, de laatste met als titel ‘Vier eeuwen Franse Kerstmuziek'. In 2007 verleende de ‘Société Académique Arts Sciences Lettres' haar een onderscheiding voor haar bijdragen in het bevorderen van de Franse muziekcultuur in Nederland. Zij is voorzitter van de Haagse Orgel Kring.

Het grote orgel van de Houtrustkerk werd gebouwd door de firma Klais te Bonn en werd op 17 december 1937 in gebruik genomen.

Gepubliceerd: maandag 10 december 2012