Actueel

Kerkelijke onderscheiding voor Jan van Wingerden

Jan van Wingerden, organist en oud bestuurslid van het Haags Orgel Kontakt (HOK) ontving op Hervormingsdag, 31 oktober 2013, in de Nederlands Hervormde Kerk te Groot-Ammers de hoogste onderscheiding van de 'Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer' (VKB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voor ‘het zeer trouw vervullen van de functie van organist gedurende meer dan vijftig jaar'.

Het was zijn kleindochter Anne die de eer te beurt viel hem het "Draaginsigne in Goud met Briljant" op te spelden in bijzijn van de heer K. van der Vlist voorzitter van het College van Kerkrentmeesters te Groot-Ammers. Van hem ontving van Wingerden ook de bijbehorende gekalligrafeerde oorkonde.

Jan van Wingerden studeerde piano bij Piet Meijer en orgel bij Gijs Kusters, Wim van der Panne, Ben van Oosten en Daniel Roth. In 2003 werd hij in Parijs onderscheiden met het zilveren medaille van de Société Académique "Arts, Sciences et Lettres" vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Van zijn orgelspel verschenen verschillende geluidsdragers, waaronder een CD met Tsjechische orgelwerken, die internationaal hoog wordt gewaardeerd. Ook geeft hij orgelrecitals in binnen- en buitenland.
Hij vervulde vele bestuurlijke functies van maatschappelijke en culturele aard. Bij een aantal daarvan is hij nog steeds als bestuurslid betrokken, waaronder de 'Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag' met het jaarlijks terugkerende gerenommeerde "Internationale Orgelfestival". Samen met zijn vriend Pieter Baak uit Den Haag stond hij talrijke binnen- en buitenlandse organisten als registrant terzijde.

In het dagelijkse leven is Jan van Wingerden werkzaam als vakspecialist binnen de accountancy- en belastingadviesbranche. Binnenkort neemt hij na 40 jaar afscheid van het bedrijf waaraan hij ruim een kwart eeuw als directeur/eigenaar verbonden is.

Gepubliceerd: zaterdag 2 november 2013


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.