Actueel

Jan van Wingerden geridderd

Oud bestuurslid van Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag en voormalig HOK bestuurslid Jan van Wingerden geridderd.

Jan van Wingerden, die naast zijn dagelijks vele jaren diverse bestuursfuncties vervulde, o.a. bij de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag en het Haags Orgel Kontakt. Maar ook meer dan 50 jaar zijn organistenambt vervulde, mocht op vrijdag 25 april uit handen van de burgemeester van Hardinxveld-Giessendam, de versierselen ontvangen behorende bij dat van Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Vorig jaar, op Hervormingsdag, werden hem in Groot-Ammers al de versierselen ("Draaginsigne in Goud met Briljant") opgespeld van de 'Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer' (VKB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voor ‘het zeer trouw vervullen van de functie van organist gedurende meer dan vijftig jaar'.
Jan van Wingerden studeerde piano bij Piet Meijer en orgel bij Gijs Kusters, Wim van der Panne, Ben van Oosten en Daniel Roth.

In 2003 werd hij in Parijs onderscheiden met het zilveren medaille van de Société Académique "Arts, Sciences et Lettres" vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.
Van zijn orgelspel verschenen verschillende geluidsdragers, waaronder een CD met Tsjechische orgelwerken, die internationaal hoog wordt gewaardeerd. Ook geeft hij orgelrecitals in binnen- en buitenland.

Hij vervulde vele bestuurlijke functies van maatschappelijke en culturele aard. Bij een aantal daarvan is hij nog steeds als bestuurslid betrokken, waaronder de 'Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag' met het jaarlijks terugkerende gerenommeerde "Internationale Orgelfestival". Samen met zijn vriend Pieter Baak uit Den Haag stond hij talrijke binnen- en buitenlandse organisten als registrant terzijde.

In het dagelijkse leven was Jan van Wingerden werkzaam als vakspecialist en directeur/eigenaar bij een accountancy- en belastingadviesbedrijf waarvan hij in 2013, na 40 jaar afscheid nam.

Gepubliceerd: zaterdag 26 april 2014


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.