Actueel

Canto Ostinato in de Lutherse Kerk

Op Koninginnedag, vrijdag 30 april 2010 om 15.30 uur zal in de Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal 9, een bijzonder Multi cultureel concert plaats vinden gegeven door de titulair organist van de Lutherse kerk, Aart Bergwerff en de Turkse soefidanser Kadir Sonuk. Uitgevoerd zal worden de 'Canto ostinato' van Nederlandse componist Simeon ten Holt (*1923) Toegang gratis!

Canto ostinato

Canto ostinato - aanhoudend gezang, een compositie over tijd, ruimte en eeuwigdurende beweging. Simeon ten Holt componeerde het werk in de jaren 1976-1979. Zelf zegt hij over de compositie:"Tijd wordt de ruimte waarin het muzikale object gaat zweven. Canto heeft geen haast, er kan niet over tijdsduur worden gesproken. Uitvoeringen hebben meer het aspect van een ritueel dan van een concert."

Vandaag de dag is tijd voor velen structuur, beperking zelfs, maar tijd bestaat niet. Canto ostinato - aanhoudend gezang; noem het ritueel, mantra, onthaasting of (misschien nog het meest) vrijheid.

De Turkse derwish-danser Kadir Sonuk zal dansen op het orgelspel van Aart Bergwerff: oost ontmoet west. Het kerkorgel, symbool van de westerse christelijke cultuur bij uitstek, gaat de dialoog aan met de van oorsprong soefidans uit de islamitische cultuur: de grote gemene deler is de immer doorgaande impuls en beweging in muziek en dans, het perpetuum mobile dat in beide een spirituele sfeer oproept en hen verbindt, juist op Koninginnedag: feest van en voor alle Nederlanders.

Dit concert is een initiatief van het orgelcomité Lutherse kerk en het HOK en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Burgerschap van de Gemeente Den Haag en het Fonds 1818.

Gepubliceerd: vrijdag 30 april 2010


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.