Actueel

Jos van der Kooy 25 jaar Stadsorganist Haarlem

Op dinsdag 16 juni jl. gaf Jos van der Kooy een concert op het Müller-orgel van de Sint Bavokerk in Haarlem ter gelegenheid van het feit dat hij 25 jaar geleden als Stadsorganist van Haarlem werd benoemd.

In een volle Sint Bavokerk speelde hij, in samenwerking met Matthijs Koene (panfluit), de compositie van Piet Kee voor orgel en panfluit ‘Magic Pipes'. Verder klonken nog werken van J.S. Bach (Toccata & Fuga in d, BWV 565), G.F. Händel (Voluntary VI in C), W.A. Mozart (Andante in F, KV 616), M. Reger (Intermezzo in f opus 129) en O. Messiaen (Dieu parmi nous). Van Daan Manneke klonk het stuk ‘Ligatura' dat speciaal door hem voor deze gelegenheid werd gecomponeerd en dus een première beleefde. De componist leidde het stuk zelf in.

Na het concert volgde een langdurig applaus en werd Jos van der Kooy toegesproken door Mw. Liesbeth den Boer van organisatie Stadsconcerten Haarlem en Dhr. Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem, waarna de Stadsdichter van Haarlem, Nuel Gieles, een lofdicht uitsprak.
De slotwoorden waren van Jos van der Kooy zelf, waarin hij allen, met name zijn gezin, bedankte voor de samenwerking en de vele jaren waarin hij, al studerend, de stadsconcerten mee naar huis nam. Een apart woord was er nog voor zijn vader, die op 96-jarige leeftijd aanwezig kon zijn (iets dat 25 jaar geleden niet mogelijk was i.v.m. zijn verjaardag die dag...)

Na afloop van het concert was er voor de vele genodigden, familie, vrienden, collega's en relaties gelegenheid Jos te feliciteren onder het genot van een hapje en drankje.

Jos van der Kooy is naast Stadsorganist van Haarlem ook cantor-organist van de Westerkerk en organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Het Haags Orgel Kontakt (HOK) feliciteert Jos met dit jubileum.

Nieuws - jubileum-jos-vd-kooy-1.jpg

Jos van der Kooy, na afloop van zijn jubileumconcert in de St. Bavo (beeld: Pieter Baak)

In het Haarlems Dagblad verscheen op 18 juni het volgende artikel over het jubileumsconcert van Jos van der Kooy (ook als PDF te downloaden):

Nieuws - jubileum-jos-vd-kooy-haarlems-dagblad-18-06-2015.jpg

 

Gepubliceerd: woensdag 17 juni 2015