Actueel

Eerste ‘Kom-in-de-(orgel)-kas(t)-dag' Haags Orgel Kontakt groot succes!

De eerste ‘Kom-in-de-(orgel)-kas(t)-dag' van het Haags Orgel Kontakt in de Grote Kerk, gehouden op zaterdag 15 augustus 2015, trok zo'n 150 bezoekers die in meerdere groepjes van 15 á 20 personen allemaal de trappen opklommen naar het grote ‘Metzler-orgel' om de speeltafel te bezoeken.
Bij de klavieren van het orgel stond gastheer Ben van Oosten al klaar om hen alle ins en outs van het orgelt te vertellen en te laten horen. Alle ‘werken' met hun verschillende registerbezetting, werden gedemonstreerd in korte muziekfragmenten.

Soms klonken echter wel heel aparte geluiden in de Grote Kerk.
Dat kwam vooral doordat beneden in de grote kerkruimte nog een orgel stond dat af en toe ook geluid produceerde. Het ging hier weliswaar om een klein ‘broertje' van het grote orgel in de kerk: een ‘demo-orgeltje' waarbij je goed kon zien hoe alles werkte.
Ook waren er veel verschillende losse orgelpijpen die allemaal geprobeerd mochten worden.

En al won het grote orgel het altijd, wat klankschoonheid en volume betreft, de samenklank met het demo-orgeltje en de losse orgelpijpen was niet altijd zo harmonieus.
Maar wel interessant. Want zo kon je goed horen en zien hoe een pijporgel klinkt, hoe het werkt en hoe het gemaakt wordt. Want ook aan dát element werd veel aandacht geschonken op deze ‘Kom-in-de-(orgel)-kas(t)-dag' in de Grote Kerk.

Er was muziek, uitleg en voorlichting, fotomateriaal en een ‘Lesbrief' waarin, in vogelvlucht, wat dieper werd ingegaan op de geschiedenis, de ontwikkeling en de bouw van het pijporgel. En alle leeftijden, van jong (soms heel jong) tot oud waren vertegenwoordigd.

Veel dank aan Grote Kerk-organist Ben van Oosten en HOK-bestuurslid Henk Barnhard die samen deze dag hadden georganiseerd, alle HOK-vrijwilligers die de dag tot een succes maakten en aan Flentrop orgelbouw die veel materiaal belangeloos in bruikleen gaven en natuurlijk aan de Stichting Grote Kerk, die het gebouw en de faciliteiten gratis ter beschikking stelden.

Al met al zeker voor herhaling vatbaar!

 

Gepubliceerd: zaterdag 15 augustus 2015