Actueel

40-jarig jubileum Ben van Oosten

Ben van Oosten Koninklijk onderscheiden na jubileumconcert

Direct na het jubileumconcert in 'zijn' Grote of St.Jacobskerk dat de organist Ben van Oosten gaf op 21 augustus, ter gelegenheid van zijn 40 jarig jubileum als concertorganist, kon de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen hem mededelen dat 'het HM de Koningin behaagd heeft' hem te benoemen tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Tijdens het slotconcert van het, inmiddels prestigieuze, 'Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag', speelde Ben van Oosten werken van J.S. Bach, César Frack, Marcel Dupré en Louis Vierne.
De ca 500 bezoekers gaven hem een staande ovatie na dit schitterende concert, waarna burgemeester van Aartsen de aangenaam veraste van Oosten de versierselen opspelde. In zijn toespraak memoreerde burgemeester van Aartsen de grote verdienste van de jubilaris voor de orgelkunst in Nederland en ver daarbuiten. Dat alle aanwezigen het hier hartelijk mee eens waren bleek uit het langdurige applaus dat Ben mocht ontvangen.

In een reactie van Ben van Oosten bedankt hij met name zijn luisteraars, voor wie hij uiteindelijk al die tijd zijn 'grootste hobby' heeft mogen uitvoeren. Speciale dank was er voor zijn vrouw Margaret en vriend en organisator Pieter Baak die hem al die tijd gesteund en gestimuleerd hebben.

In een grandioze receptie in het Hoogkoor van de kerk konden de vele aanwezigen Ben en Margaret feliciteren onder het genot van een hapje en een drankje en was er voor ieder een cadeau in de vorm van een jubileum CD met live opnamen van de concertgever. Een luisterrijke doorsnede van concerten op verschillende orgels over een periode van 10 jaar.

Ben van Oosten, is naast 40 jaar concertorganist ook reeds 20 jaar als titulair organist verbonden aan de Grote Kerk te Den Haag en Artistiek leider van de 'Stichting Orgelconcerten Grote Kerk', organisator van het 'Internationaal Orgelfestival'.

Hij is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Tevens is hij een veelgevraagd jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen. Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden.

Van zijn hand verscheen bovendien de omvangrijke en veelgeprezen Widor-biografie "Charles-Marie Widor - Vater der Orgelsymphonie" (Verlag Peter Ewers, Paderborn), waarvan dit jaar eveneens een Amerikaanse editie verschijnt.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd Ben van Oosten reeds driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs. In 1998 werd hij door de Franse regering benoemd tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres.

Het HOK feliciteert Ben van harte met deze feestelijke gebeurtenissen en wenst hem, zijn vrouw en allen die hem dierbaar zijn, nog veel geluk, gezondheid en musiceerplezier toe de komende jaren.

Gepubliceerd: zaterdag 21 augustus 2010


Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.