Datum | woensdag 2 december 2020 |
Aanvangstijd | 15:30 |
Locatie | Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) |
Uitvoerenden | Sinterklaas heeft aangegeven als het even kan aanwezig te zijn bij dit concert t.g.v. zijn verjaardag. In ieder geval zal organist Geerten van de Wetering achter de orgelklavieren plaats nemen (namens hem)
|
Het programma zal geheel in het teken staan van de 1678e (of 1686e) verjaardag van de Goedheiligman.
Nader overleg met de goedheiligman en het coronacrisisteam heeft geleid tot het afgelasten van het Sinterklaasconcert.
De Sint heeft aangegeven wel naar Nederland te komen en de Nederlandse kinderen zeker niet te vergeten, maar andere dingen, zoals concerten, even niet te doen.
Jammer, volgend jaar echter zal hij bij leven en welzijn weer zijn verjaardag vieren en wie weet, gaat het dan allemaal beter...
Nicolaas van Myra (Oudgrieks: Ἅγιος Νικόλαος (Hagios Nikolaos, "Heilige Nicolaas"), bijgenaamd ὁ Θαυματουργός (ho Thaumatourgos, "de Wonderdoener"), in de volksmond Sinterklaas genoemd (geboren in 342 of 352) was in de 4e eeuw bisschop van Myra.
Van zijn muzikale vorming is helaas niets bekend. Dus ook niet of hij een conservatoriumopleiding heeft gehad en wie zijn orgelleraren waren. Evenmin is niet duidelijk of de vele Sint Nicolaas-liederen door hem zelf gecomponeerd zijn.
Wel wordt verondersteld dat b.v. J.S. Bach hem gekend moet hebben. (iets dat overig voor veel componisten het geval zal zijn…)
Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie).
Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en leidt met regelmaat projectkoren. Daarnaast is hij artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, die in de pers enthousiast ontvangen werd
Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde premières van diverse Nederlandse composities, waaronder werken van Kate Moore, Klaas de Vries en Willem Boogman. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Geerten maakt graag verrassende programmering en onverwachtse combinaties, waarmee hij bovendien een nieuw publiek voor het orgel probeert te winnen.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.