Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Orgelconcert Jan Hage

Orgelconcert Jan Hage

Datum zaterdag 7 november 2009
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Jan Hage

Programma

Jets d'Orgue (Jan Vriend)

Jets d'Orgue van Jan Vriend is zowel een mijlpaal in de orgelliteratuur als in oeuvre van de componist. Het eerste deel van het driedelige werk verscheen in 1985. In 1989 werd dit deel voor het eerst uitgevoerd door Gottfried Sembdner. De andere twee delen verschenen in 1991. De eerste integrale uitvoering van Jets d'Orgue vond plaats in 1993 in de St.-Paul's Cathedral in Londen door Sembdner.
Jan Vriend (1938) studeerde piano, muziektheorie en compositie aan het Amsterdams Conservatorium, slagwerk aan het Utrechts Conservatorium en elektronische muziek aan het Instituut voor Sonologie. Hij was leerling van onder meer Ton de Leeuw en Iannis Xenakis. Vriend nam van Xenakis de voorliefde voor complexiteit over en het toepassen van wiskunde bij het componeren.
Jan Vriend zei in 1985: "Een orgel is als een fontein van duizend pijpen die hun geluid door de ruimte in het rond strooien." Dit verklaart de titel en de inhoud van Jets d'Orgue. Elk deel bestaat uit 3 secties, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in 3 sub-secties. Elk van de negen secties begint met een Jet: een soort explosie of waterval van geluid. Daarna volgt een homofoon of polyfoon middendeel. In het slotdeel van elke sectie waarin effecten worden uitgebuit.
Voor de compositie is een groot orgel met drie manualen nodig. Vriend nam het orgel van Grote Kerk te Haarlem als uitgangspunt.

(tekst overgenomen uit 'Het Orgel' 1999, nr2)

Meer informatie over de uitvoerenden

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.

Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij voerde de integrale orgelwerken van Messiaen uit in een cyclus in deze kerk.

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.