St. Jacobuskerk Orgelconcert Jos Laus

Orgelconcert Jos Laus

Datum zaterdag 14 november 2009
Aanvangstijd 16:00
Locatie St. Jacobuskerk
Uitvoerenden

Jos Laus (jubileumconcert)

Programma

Jubileumconcert ter gelegenheid van het 40-jarig organistenjubileum van Jos Laus.

Programma:

A. van den Kerckhoven (1627-1673)
Fantasia

D. Buxtehude (1637-1707)
Magnificat (Primi Toni)

J.S. Bach (1685-1750)
'Wir gläuben all an einen Gott' - BWV 680

S. Karg-Elert (1877-1933)
Uit: Trois Impressions
- Harmonies du soir

L. Vierne (1870-1937)
Uit: Messe Basse
- Sortie

C.A. Franck (1822-1890)
Choral III

L. Boëllmann (1862-1897)
Communion (en mi mineur)

O. Messiaen (1908-1992)
Uit: Méditations sur le Mystère
- de la Sainte Trinité no VI

Meer informatie over de uitvoerenden

Jos Laus (1953) studeerde aan het Kon. Conservatorium in Den Haag piano, orgel en koordirectie. Na afronding van zijn studies aldaar, volgde hij nog improvisatielessen bij Bernard Bartelink te Haarlem. Van 1969 tot 2004 was hij als dirigent en organist verbonden aan de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk. Met het koor Gloria Deo en de Schola Cantorum werd regelmatig medewerking verleend aan de KRO radio- en televisie uitzendingen; de Schola Cantorum behaalde in 1991 en 1995 een prijs in de categorie Gregoriaans op het Internationaal Korenfestival te Arnhem.

Sinds juli 2004 is hij als dirigent en organist werkzaam in de kerk van St. Jacobus de Meerdere te 's-Gravenhage, waar hem de algemene muzikale leiding van de koren en de organisatie van de concerten is toevertrouwd.

Naast een concertpraktijk in eigen land, is hij regelmatig als concertorganist te gast in het buitenland (o.a. België, Frankrijk, Duitsland en Indonesië (Jakarta). In laatstgenoemd land werd hij betrokken bij de inventarisatie van het daar aanwezige pijporgelbestand.

Als adviseur van de Katholieke Klokken & Orgelraad (K.K.O.R.) en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON) is hij betrokken bij talrijke restauratie- en nieuwbouwprojecten van (monumentale) pijporgels. Begin 2000 werd hij door de Unesco uitgenodigd een advies uit te brengen en de begeleiding ter hand te nemen van de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel in de kathedraal van Paramaribo in Suriname. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over technische- en historische aspecten van de orgelbouw.

Wetenschappelijk onderzoek naar het oeuvre van de 19e eeuwse Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd en Zoon resulteerde in een lijvig manuscript dat inmiddels in 2009 verschenen is.

Jos Laus is naast zijn werkzaamheden in de H. Jacobuskerk te Den Haag, als pianobegeleider verbonden aan de Dans-vakopleiding van het Kon.Conservatorium te Den Haag. Tevens is hij dirigent van het Rijswijks Vocaal Ensemble.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.