Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Vater unser im Himmelreich

Vater unser im Himmelreich

Datum zaterdag 5 maart 2022
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Peter van de Velde (Antwerpen)

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Praeludium in e-moll (BWV 548a) 

Choralvorspiel “Vater unser im Himmelreich”’ (BWV 682)

Fuge in e-moll (BWV 548b) 

                                                 

Jan Zwart (1877-1937)

Trio over het Gebed des Heeren

                                       

Manfred Kluge (1928-1971)

“Vater unser im Himmelreich” Neun Strophen für Orgel            

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)

Sonata VI “Vater unser im Himmelreich” (Opus 65,6)

Meer informatie over de uitvoerenden

Peter Van de Velde groeide op in Doel. Hij begon er op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij actief als organist in de plaatselijke kerk.

In de Antwerpse kunsthumaniora kreeg hij op zijn zestiende zijn eerste muziekonderricht. Hij studeerde er af met grootste onderscheiding en vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium. Daar behaalde hij in 1996 het Meesterdiploma als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde benoemd tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal waar hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is. Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk.

Hij geniet grote faam als begeleider van koren en solisten en treedt geregeld op met onder andere het Vlaams Radiokoor, violiste Nadja Nevolovitsch en met het Antwerp Symphony Orchestra en dirigenten als Edo De Waart, Martin Brabyns, Philippe Herreweghe, Karel Deseure en Peter Biloen. Niet zelden resulteren deze samenwerkingen in cd-producties en radio- en televisieopnames.

Hij is als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de muzikale programmatie van verschillende orgelcycli (Antwerpse kathedraal, Orgelproms Antwerpen Zuid, Orgelcyclus Melsele).

Als concertorganist  is Peter Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland. Hij concerteerde al in de meeste Europese landen en ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen.

Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet en vastlegt op cd. Zijn muziekopnames kregen veel positieve recensies en waardering in de binnen- en buitenlandse media (o.a. radio Klara, WDR 3, Diapason, Orgelvriend, Orgelnieuws, Luister, Orgelkunst, Musique 3, Choir & Organ). Hij maakte ook live-opnames voor o.a. de Bayerische Rundfunk en Radio Vaticaan.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.