Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) Olivier Messiaen "Livre du Saint Sacrament"

Olivier Messiaen "Livre du Saint Sacrament"

Datum zaterdag 12 maart 2022
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Bert den Hertog, orgel

Programma

Olivier Messiaen "Le Livre du Saint Sacrament"

Devotie, mystiek, duisternis, opstanding en extase. Met deze motieven maakte Olivier Messiaen van zijn laatste cyclus Livre du Saint-Sacrement een monument in de orgel­literatuur. Het spelen van deze rijkgeschakeerde muziek vraagt van een organist het afleggen van een meesterproef. Bert den Hertog ging in december die uitdaging aan op het orgel van de Elandstraatkerk: een grandioos instrument waarop de klankpracht en kleurenrijkdom van Messiaens muziek optimaal tot hun recht komen. Zijn recital maakte diepe indruk. Met veel plezier presenteren we livre du Saint-Sacrement opnieuw, nu als slotconcert van ons festival Rondom Messiaen.

Messiaen voltooide zijn twee uur durende cyclus in 1985. Hij bekroonde daarmee zijn orgeloeuvre en zijn werk als organist. Back in 1931 kreeg hij als organist een aanstelling aan de Église de la Sainte-Trinité in Parijs. Zelfs nadat hij internationaal furure maakte als een van de grootste componisten van zijn tijd, bleef hij op zondagen de kerkdiensten opluisteren met zijn orgelspel, tot vlak voor zijn dood in 1992.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.