Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert (Orgel)

Lunchconcert (Orgel)

Datum woensdag 6 juli 2022
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Ansgar Wallenhorst, Ratingen (D)

Programma

Nicolas de Grigny (1672-1703)
Hymne «Pange lingua»

Ansgar Wallenhorst (*1967)
Versets improvisés

Pange lingua en taille à 4 (Grigny)

Nobis datur  Improvisation I

In supremae nocte ceene Fugue à 5 (Grigny)

Verbum caro Improvisation II

Tantum ergo Récit (Grigny)

Genitori genitoque Improvisation III

Olivier Messiaen (1908-1992)
Chants d’oiseaux  aus dem « Livre d’orgue »

César Franck (1822-1890)
Cantabile

Ansgar Wallenhorst (*1967)
Improvisation

Meer informatie over de uitvoerenden

Ansgar Wallenhorst
is sinds 1998 artistiek leider van de orgelwereld in Ratingen en cantor bij St. Peter en Paul in Ratingen. Als concertorganist is de winnaar van de Grand Prix van het 43e Internationale Improvisatieconcours in Haarlem naar meer dan 20 landen in Europa, Azië, Noord-Amerika en Australië gereisd.

Geboren in Walsum aan de Nederrijn in 1967, leidde zijn muzikale opleiding op 12-jarige leeftijd hem naar het orgel. Na een studie aan de Würzburg University of Music in de orgel- en improvisatieklas van prof. Günther Kaunzinger, in de pianoklas van prof. Norman Shetler en in de muziektheorieklas van prof. Zsolt Gárdonyi, slaagde Ansgar Wallenhorst voor zijn kerkmuziek A-diploma in 1991 en werd toegelaten tot de orgelmasterclass van Prof. Kaunzinger. Op 25-jarige leeftijd ontving hij het masterclass diploma van de Würzburg Music Academy.

Hij verdiepte de kunst van het improviseren door te studeren bij Thierry Escaich en in de klas van Olivier Latry in Parijs. Jean Guillou gaf uiteindelijk vorm aan zijn vorming als tolk en improvisator tijdens de masterclasses in Zürich.

Ansgar Wallenhorst studeerde theologie en filosofie in Münster en Parijs en zet zich als fundamenteel theoloog in voor de dialoog tussen artistieke disciplines en het wijsgerig-theologische discours.

Als kerkmuziekcentrum in het hart van het Rijn-Ruhr-cultuurgebied hebben de Orgelwelten Ratingen naam gemaakt door subsidies, composities in opdracht en nieuwe formats. In 2012 werd in Ratingen het prototype van een innovatieve netwerkondersteunde orgelbesturingstechnologie gerealiseerd, die de organist de rol van sounddesigner geeft en orgelspel een fluïdum van nieuwe artistieke mogelijkheden biedt.

Na les te hebben gegeven aan de Musikhochschule Dortmund en in de Audimax van de Ruhr-universiteit Bochum, realiseert Ansgar Wallenhorst zijn interdisciplinaire manier van lesgeven als mentor en leraar van studenten uit Duitsland en het buitenland, evenals op de jaarlijkse zomercursus in de abdij van Glenstal (Ierland). Als gastdocent aan universiteiten, academies en festivals en als jurylid bij internationale wedstrijden (Haarlem, Straatsburg, Angers) zet de winnaar van het 3ème Concours d'orgue de la Ville de Paris zich in voor het promoten van jong talent.

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.