Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Jazz met tante Bätz

Jazz met tante Bätz

Datum zaterdag 3 september 2022
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Berry van Berkum (Het Orgel Trio)

Programma

De Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk Den Haag verwelkomt op zaterdag 3 september Het Orgel Trio (HOT). 
Vanaf 15.30 uur laat Berry van Berkum het monumentale Bätz-orgel uit 1762 klinken zoals het nog niet eerder heeft geklonken, Dion Nijland bespeelt op virtuoze wijze de contrabas en Steven Kamperman laat zijn klarinet (en wellicht ook de saxofoon) schitteren in de prachtige akoestiek van de Haagse Lutherse Kerk.

Jazz op orgel? Kan dat dan? Dat hoor je toch nooit? HOT bewijst dat het wel degelijk kan, en hóe!

Klassiekers van Duke Ellington en Charlie Parker krijgen een hoogst verrassende draai en oude composities van Jan Pieterszoon Sweelinck veranderen op hun beurt in zinderende improvisaties.

Neemt u vooral alvast een kijkje op YouTube, waar u deze musici met elkaar kunt zien en horen improviseren.

Het Haagse festival ‘Jazz in de gracht’ kan ook dit jaar helaas geen doorgang vinden, maar we hopen de jazzliefhebbers nu eens niet in en rond de gracht te zien, maar ze te kunnen verwelkomen in de kerk.
Deze drie musici staan garant voor een concert zoals u dat nog nooit heeft meegemaakt! Mis deze unieke kans niet, want voorlopig is dit het enige concert van Het Orgel Trio in onze regio.Meer informatie over de uitvoerenden

Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem bij respectievelijk Bert Matter en Jacques Hendriks. Daarna volgde hij interpretatiecursussen bij Harald Vogel (D), Louis Thiry (F) en improvisatie lessen bij Jan Welmers (orgel)en Bert van den Brink (piano).

Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a. bij het Dollard Festival D). Met jazzsaxofonist Gijs Hendriks (Utrecht) vormde hij een duo van 2001 tot 2010. Zij speelden op internationale festivals, waarbij nieuwe composities uitgangspunt vormden voor nieuwe improvisaties die het experiment aangingen met de akoestiek. Ook werd er samengewerkt met contrabassisten en percussionisten (o.a. Nippy Noya). In 2006 verscheen hun cd Tadadi. Deze CD kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland.

Sinds 2013 experimenteert hij in het ensemble “HOT” met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas). Zij speelden op verschillende festivals en richten zich op improvisatie van eigen composities die weer verwant aan thema’s van jazz legende Charlie Parker, Mingus en gregoriaanse thema’s.In 2016 verscheen hun eerste CD “Bird&Beyond”. Deze CD kreeg overal lovende kritieken en reviews (zie ook www.hetorgeltrio.nl)

Naast zijn praktijk als concert organist in binnen – en buitenland maakte hij verschillende cd opnamen en radio opnamen (voor KRO , NCRV , BRT) met o.a. muziek van Messiaen, Welmers, Frescobaldi en Bach. Hiernaast participeert hij regelmatig in muziektheater en opera voorstellingen als organist en ook als acteur in kindervoorstellingen (o.a. “Alice in Orgelland” en “Help het orgel verzuipt!”).

Hij maakte naam als improvisator in binnen- en buitenland en geeft ook workshops aan conservatoria. Sinds 2012 is hij tevens actief als begeleider van “zwijgende” films d.m.v. improvisatie. Samen met Dirk Luijmes voerde hij voor het eerst de Sacre van Strawinsky uit op orgel. Zij voerden dit o.a. uit tijdens het Spring Dance Festival te Utrecht. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk, tevens is hij sinds 2017 organist van de Dominicanenkerk te Zwolle.

Berry van Berkum is ook werkzaam als componist. Daartoe volgde hij sinds 1998 compositie lessen bij Andries van Rossem en vanaf 2002 bij Klaas de Vries in Rotterdam. Hij schreef werken voor verschillende bezettingen , o.a. voor bayan, marimba, koor, orgel, saxofoon, djembé en harmonium, strijkorkest, carillon en Big Band. In 2010 ging “Wij, Mozes” muziektheater productie met muziek van Berry van Berkum in première te Rotterdam (geinitieerd vanuit Kunstfactor te Utrecht). Hij is lid van Nieuw Geneco en initiator van nieuwe initiatieven rond het componeren (o.a. the Kitchen). Zijn muziek verscheen op verschillende CDs. Hij schreef werken voor o.a. Marco Blaauw, Ties Mellema, Dirk Luijmes, Francine van der Heijden, Marcel Worms, en Gerie Daanen. Op dit moment werkt hij aan een project voor 4 composities geïnspireerd op authentieke Afrikaans muziek uit Congo. Hij ontvangt hiervoor een werkbijdrage van het Fonds Podiumkunsten te Den Haag.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.