Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Orgelconcert Aart Bergwerf (orgel) & Elma Timmers- Dekker (sopraan)

Orgelconcert Aart Bergwerf (orgel) & Elma Timmers- Dekker (sopraan)

Datum donderdag 17 december 2009
Aanvangstijd 20:15
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Aart Bergwerf (orgel) & Elma Timmers- Dekker (sopraan)

Programma

Het eerder aangekondigde concert met de Collegium Vocale Briela o.l.v. Aart Bergwerff kan helaas geen doorgang vinden. Daarvoor in de plaats zal Aart Bergwerff als organist een kerstconcert verzorgen op het wereld beroemde Bätzorgel van de Lutherse Kerk. Medewerking zal worden verleend door Elma Timmers-Dekker, sopraan.

Op het programma staan werken voor orgel en sopraan van J.S. Bach, M. Haydn, M. Regel en O. Respighi.

PROGRAMMA KERSTCONCERT 17 DECEMBER 2009

Alexandre Pierre François Boëly (1785-1858)
- Offertoire sur les grands jeux (uit: Messe pour le jour de Noël)
orgel

Ottorino Respighi (1879-1936)
- ‘O caro dolce miglio figlio' (uit: Lauda per la Natività)
sopraan en orgel

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- Pastorella in F gr.t. BWV 590
orgel

Johann Sebastian Bach
- Aria "Flößt mein Heiland" (uit: Weihnachtoratorium BWV 248)
sopraan en orgel

Johann Sebastian Bach
- In dulci jubilo ( 2 verzen) BWV 608 en BWV 729
orgel

Max Reger (1873-1916)
- Weihnachten opus 145 nr. 3
orgel

Max Reger
- "Ehre sei Gott in der Höhe ! Weihnachtslied (1905)
sopraan en orgel

Eugène Gigout (1844-1925)
- Rhapsodie sur des Noëls
orgel

Michael Haydn (1737-1806)
- Aria " Glückselig, du Hirtenschar" (uit: cantate "Lauft, ihr Hirten")
sopraan en orgel

André Fleury (1903-1995)
- Variations sur un Noël bourguignon
orgel

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff (1960) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij zette zijn orgelstudie voort bij Harald Vogel in Bunde (Duitsland) en bij Marie-Claire Alain in Parijs, resulterend in het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij vervolgens nog improvisatie bij Bert Matter, resulterend in de Aantekening Improvisatie Orgel. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989).

In 1990 werd hij benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag. Als solist speelde hij op uitnodiging van onder meer Het Brabants Orkest repertoire voor orgel en orkest, zoals de wereldpremière van het Concerto for Organ and Orchestra van Jo van den Booren, ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op uitnodiging van het Nationale Ballet speelde hij tweemaal een reeks voorstellingen met het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc, begeleid door het Nederlandse Balletorkest.

Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Elma Timmers-Dekker (1982) heeft vanaf haar twaalfde jaar zanglessen gevolgd bij Marianne Paques. Na enkele jaren zette zij dit voort bij Manon Heine die verbonden is aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op dit moment heeft zij les bij Hanneke de Wit. Onlangs heeft Elma een masterclass gevolgd bij Miranda van Kralingen.In 2004 begon zij aan de studie contrabas aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jean-Paul Everts (av Holland Symfonia) en Knut Guettler (av Oslo Philharmonic). Daarnaast volgt zij lessen bij Quirijn van Regteren Altena (av Residentie Orkest, Schönberg ensemble). Tevens ving zij aan met de studie ‘Wereldgodsdiensten' aan de Universiteit Leiden.
Als bassist heeft zij o.a. in het NSO gespeeld als aanvoerder onder leiding van Otto Tausk en participeerde zij in de NJO summer- en winteracademies onder leiding van Reinbert de Leeuw en Mark Wigglesworth. Verder heeft zij orkestprojecten gedaan o.a. onder leiding van Neeme Järvi, Martin Sieghart, Jurjen Hempel en Hans Leenders.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.