Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchpauzeconcert

Lunchpauzeconcert

Datum woensdag 8 februari 2023
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

MARIA NIKOLIC, hobo
JOS VAN DER KOOY, orgel en piano

Programma

Jos van der Kooy (1951)

Improvisatie op piano

Jacques Hotteterre (1694-1763)

Prélude in D uit: L'Art de Préludier voor hobo en orgel

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

delen I en II uit: Pastorale in F, BWV 592

Jacques Hotteterre 

Prélude in g uit: L' Art de Préludier voor hobo en orgel

Johann Sebastian Bach

delen III en IV uit: Pastorale in F BWV 592

Carl Philipp Emauel Bach (1714-1788)

Sonata in g voor hobo en basso continuo:

Adagio-Allegro-Vivace

Meer informatie over de uitvoerenden

Maria Nikolic is een Hongaars-Servische hoboïste. Ze toonde al op vroege leeftijd een grote muzikale aanleg. Ze sloot haar BA Kunsten af in Belgrado aan de Faculty of Music, en in juni 2021 studeerde ze af bij Karel Schoofs aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met zeer hoge cijfers. Tijdens haar studie in Servië ontving ze de prestigieuze “Dositeja” beurs voor jong talent. Ook heeft ze tweemaal een prijs gekregen voor haar voortdurende bijdragen aan het muziekleven.
Ze heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde hoboïsten zoals Maurice Bourgue,
Alexei Ogrintchouk, Hansjorg Schellenberger en Emanuel Abbuehl. Sinds 2016 is Maurice Bourgue haar persoonlijke mentor.
Momenteel studeert ze ook barokhobo bij Frank de Bruine.
Ze heeft ook veel ervaring in de orkestwereld. Als academist speelde ze tijdens het "Richard Wagner im Bayreuth" festival, in het Maribor Orchestra Academy in Slovenië, en in de orkest-academie van de Wiener Philharmoniker als eerste hoboïst.
Maria was vaste remplaçant in het Belgrado Philharmonisch, waar ze werkte met beroemde dirigenten als Fabrice Bollon, Zubin Mehta, Muhai Tang,en anderen. Ook trad ze op als eerste hoboïst met de Deutsche Philharmonie Bonn, tijdens een tournee in China.
Sinds ze in Nederland woont is ze remplaçant bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij diverse barokensembles.

 

Jos van der Kooy is meer dan een halve eeuw actief in het Nederlandse en internationale muziekleven. De omvang en veelzijdigheid van zijn repertoire is legendarisch.
Zijn manier van spelen staat bekend als gedreven, dynamisch en emotioneel.
Jos studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar Piet Kee de basis legde voor zijn lange carrière. Tussen 1977 en 1981 won hij prestigieuze nationale en internationale improvisatieprijzen bij concoursen in Bolsward, Haarlem en St. Albans (UK). In 1981 voltooide hij zijn studie met het behalen van de Prix d’ Excellence voor orgel en improvisatie. Aanvullende lessen kreeg hij van onder anderen Hans Haselböck, Cor Kee, Ewald Kooiman, Daniel Roth en Charles de Wolff.
Sinds 1 januari 2020 is Jos cantor en organist van de Remonstrantse Arminiuskerk in het centrum van Rotterdam. Hij bespeelt daar het monumentale Steenkuyl orgel uit 1898. 

In de jaren 1981 tot 2019 was Jos cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam. Van alle organisten die in de loop van ruim drie eeuwen aan de Wester verbonden waren is hij het langst in functie geweest. Van 1990 tot 2017 was hij stadsorganist van Haarlem. Hij bespeelde daar het wereldberoemde Müller orgel in de Grote-of Sint Bavokerk en het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Voor zijn werk in Haarlem ontving hij de Zilveren Legpenning van de Vereniging Haerlem (2015) en de Zilveren Stadspenning van de Gemeente Haarlem (2017).Sinds 2007 is hij organist van de Raad van State te ’s-Gravenhage.
Jos van der Kooy is hoofdvakdocent voor orgel, improvisatie en practicum musicae aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage en aan de Universiteit Leiden.
Tweemaal, in 1989 en in 2000, werd hij onderscheiden door de Société Académique Arts, Sciences, Lettres te Parijs wegens zijn verdiensten voor Franse muziek. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Praktische informatie

Toegang vrij

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.