Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2010

Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2010

Datum donderdag 19 augustus 2010
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Daniël Roth (Saint Sulpice Parijs, Frankrijk)

Programma

CAMILLE SAINT-SAËNS (1835-1921)
Prélude et Fugue in Es, op. 99 nr. 3
Prélude et Fugue in B, op. 99 nr. 2
Uit "Sept Improvisations", op. 150:
- Nr. 7: Allegro giocoso in a

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
"Schmücke dich, o liebe Seele" BWV 654
Praeludium und Fuge in G BWV 550

CHARLES-MARIE WIDOR (1844-1937)
Uit "Symphonie Gothique", op. 70:
- Andante sostenuto

GABRIEL PIERNÉ (1863-1937)
Uit "Trois Pièces", op. 29:
- Nr. 3: Scherzando de Concert

DANIEL ROTH (*1942)
Fantaisie fuguée sur "Regina caeli"

MARCEL DUPRÉ (1886-1971)
Uit "Symphonie-Passion", op. 23:
- Le Monde dans l'attente du Sauveur

Meer informatie over de uitvoerenden

Geïnpireerd door dr. Albert Schweitzer ving de in 1942 te Mulhouse geboren Daniël Roth op 13-jarige leeftijd zijn orgelstudie aan. Na zijn conservatoriumopleiding in zijn geboortestad bezocht hij het Conservatoire Nationale Supérieur de Musique te Parijs en behaalde hier vijf eerste prijzen in de vakken orgel en improvisatie (Rolande Falcinelli), harmonieleer (Maurice Duruflé), contrapunt en fuga (Marcel Bitsch) en pianobegeleiding (Henriette Puig-Roget). Vervolgens studeerde hij interpretatie bij Marie-Claire Alain.

Daniel Roth won de Prix de Haute Exécution et d'Improvisation van de "Amis de l'Orgue" te Parijs en verwierf op vijf internationale concoursen een prijs, waaronder de Premier Grand Prix de Chartres in 1971.

Naast vele radio-, televisie-, grammofoonplaat- en cd-opnamen in vele landen wordt hij over de gehele wereld gevraagd voor het geven van gastcolleges en orgelrecitals. Daarnaast wordt hij veelvuldig uitgenodigd als jurylid bij internationale orgelconcoursen.

Na verbonden te zijn geweest aan de Katholieke Universiteit te Washington D.C. (U.S.A.) en de conservatoria te Marseille, Strasbourg en Saarbrücken, volgde in 1995 zijn benoeming aan de Musikhochschule te Frankfurt am Main als opvolger van Helmut Walcha en Edgar Krapp. Daniel Roth werd in 1985 benoemd tot "organistetitulaire" van het beroemde Aristide Cavaillé-Coll-orgel in de Église Saint-Sulpice te Parijs. Illustere organisten als Charles-Marie Widor en Marcel Dupré waren hier zijn voorgangers. Daarvoor was hij sinds 1973 als organist aan de Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre te Parijs verbonden.

Ook als componist is Daniel Roth actief. In opdracht van de Duitse stad Ludwigshafen schreef hij zijn eerste orkestwerk "Licht im Dunkel". Het werk ging op 25 mei 2005 in première, gedirigeerd door zijn zoon François Xavier. Roth's schrijfwijze toont vooral in harmonisch opzicht invloeden van zijn leraar Duruflé, maar heeft tegelijkertijd een uitgesproken persoonlijke stijl.

Voor zijn grote internationale muzikale verdiensten ontving Daniel Roth verschillende onderscheidingen. Zo werd hij benoemd tot "Chevalier de la Légion d'Honneur", "Officier des Arts et Lettres" en "Honorary Fellow of the Royal College of Organists" te Londen. In 2006 ontving hij op het festival in het Duitse Schwäbisch Gmünd de "Prix de la Musique Sacrée Européenne".

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.