Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Integrale orgelwerken Jehan Alain (deel 1) Jan Hage

Integrale orgelwerken Jehan Alain (deel 1) Jan Hage

Datum zaterdag 1 mei 2010
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Jan Hage (orgel)

Programma

Jehan Alain werd als Jehan Aristide Alain op 3 februari 1911 geboren in Saint-Germain-en-Laye (departement Yvelines) in Frankrijk noordwestelijk van Parijs.Zijn eerste muziekopleiding kreeg hij bij zijn vader en moeder (orgel, piano en harmonie). Later kreeg hij vooral orgelles bij Augustin Pierson (1905-1958) op het orgel van de kathedraal "Saint-Louis" in Versailles. Op 13 jarige leeftijd verving hij zijn vader Albert Alain (1880-1971 leerling van Gabriel Fauré en Alexandre Guilmant) als hulporganist regelmatig op het orgel in zijn geboortestad. Zijn jongere zusters Marie-Odile en Marie-Claire ontwikkelde ook een muzikale carrière. De eerste als sopraan en pianiste, de tweede als organiste en grootste pleitbezorgster van de muziek van haar broer.

Jehan Alain studeerde vanaf 1928 aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Marcel Dupré (orgel), Paul Ducas, Jean Roger-Ducasse en Georges Caussade (compositie) en André Bloch (harmonie) In de alle vakken sloot hij zijn studie af met een 1e prijs. Zij eerste aanstelling als organist kreeg hij bij de Saint Nicolaskerk te Maison-Lafitte dicht bij zijn geboorteplaats Saint-Germain-en-Laye.

In 1940, tijdens de 2e wereldoorlog, werd Jean Alain opgeroepen voor militaire dienst. Hij sneuvelde in Saumur, slechts 29 jaar oud.

Jehan Alain kan gerekend worden tot een van de grootste componisten van zijn generatie op het gebied van de orgelmuziek. Naast invloeden vanuit het verre Oosten (ritmes, toonschalen) en impressionistische invloeden is ook wel wat surrealistische humor te herkennen. Qua stijl werd hij het meeste beïnvloed door Charles Tournemire en Olivier Messiaen. Zijn meest gespeelde orgelwerken zijn de Litanies, de Trois Danses en Le Jardin Suspendu. Jan Hage zal echte het gehele oeuvre ten gehore brengen in twee concerten waarvan dit de eerste is.

Meer informatie over de uitvoerenden

Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alledrie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.

Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes', 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij voerde de integrale orgelwerken van Messiaen uit in een cyclus in deze kerk.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.