Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Orgel en (turkse) dans Aart Bergwerff (orgel) en Kadir Sonuk (dans)

Orgel en (turkse) dans Aart Bergwerff (orgel) en Kadir Sonuk (dans)

Datum vrijdag 30 april 2010
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Aart Bergwerff (orgel) en Kadir Sonuk (dans)

Programma

Canto Ostinato het in 1976 geschreven werk van Simeon ten Holt (*1923) is waarschijnlijk de bekendste minimal music compositie ter wereld.
Meer dan een uur lang lijkt de muziek nauwelijks te veranderen, maar blijft desalniettemin boeien. Evenals de danser Kadir Sonuk die met zijn fascinerende derwish-dans het effect van de oneindige beweging in de muziek lijkt te versterken.

De Turkse wervelende derwisjen zijn volgelingen van de 'draaiende orde' van de dertiende-eeuwse mysticus Mevlana Celaleddin. De dans van de derwisjen heeft de functie van een meditatie, die erop is gericht de liefde van Allah te ontvangen en die door te geven aan de mensen. Daarom wijst de rechterhand van de danser naar de hemel (de woonplaats van Allah) en de linkerhand naar de aarde (de woonplaats van de mens).

Het Bätzorgel lijkt een onmogelijke keus voor dit werk dat oorspronkelijk voor vier (of zelfs zes) piano's werd geschreven. Maar titulair organist Aart Bergwerff laat zien, en vooral horen hoe dit wervelende stuk tot leven kan worden gebracht op dit recent gerestaureerde orgel van de Lutherse Kerk.
Ook het orgel had en heeft een taak in de begeleiding bij het 'intermediair' van de kerk: het zingen van de lofzangen tot eer van God.

De samenwerking met danser Kadir Sonuk lijkt in dit stuk vanzelfsprekend. Het is dan ook niet de eerste keer dat Aart Bergwerff en Kadir Sonuk samenwerken onder de tonen van de Canto Ostinato.

In verband met de feestelijke dag (Koninginnedag) en de bevordering van de multiculturele samenwerking binnen de buurt en de hele stad, is de Lutherse Kerk een groot deel van de dag geopend voor publiek. De ingang aan de Boekhorststraat (tussen nr 6 en 10) is dan ook geopend.

Het feestelijke concert is ook via deze ingang te bereiken. Het concert is in principe vrij toegankelijk, een vrije gift wordt echter zeer op prijs gesteld om de hoge kosten te drukken.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Fonds Burgerschap

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff (1960) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij zette zijn orgelstudie voort bij Harald Vogel in Bunde (Duitsland) en bij Marie-Claire Alain in Parijs, resulterend in het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij vervolgens nog improvisatie bij Bert Matter, resulterend in de Aantekening Improvisatie Orgel. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989).

In 1990 werd hij benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag. Als solist speelde hij op uitnodiging van onder meer Het Brabants Orkest repertoire voor orgel en orkest, zoals de wereldpremière van het Concerto for Organ and Orchestra van Jo van den Booren, ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op uitnodiging van het Nationale Ballet speelde hij tweemaal een reeks voorstellingen met het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc, begeleid door het Nederlandse Balletorkest.

Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.