Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-Orgelmaand Arjen Leistra

Bätz-Orgelmaand Arjen Leistra

Datum zaterdag 16 oktober 2010
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Arjen Leistra (Schiedam)

Programma

Bätz-Orgelmaand 2010, Lutherse Kerk Den Haag

Thema: 18e t/m 20e eeuw:
Bätz, Schumann, Reger

Max Reger: protestantse romantiek van een katholieke componist.
Serie orgelconcerten op het Bätz-orgel.

In oktober organiseert de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk een serie orgelconcerten op de zaterdagmiddagen.
Elke zaterdag zal een orgelcompositie van de componist Max Reger centraal staan.

Reger staat in principe in de traditie van Wagner, Beethoven en Brahms. Hoewel hij van katholieke huize was, heeft hij een aantal orgelbewerkingen gemaakt van Lutherse koralen naar zijn grote voorbeeld J.S. Bach. Immers, zo zei hij "Bach ist Anfang und Ende aller Musik".

Op het beroemde Bätz-orgel uit 1762 in de Lutherse Kerk komen deze twee werelden prachtig samen: transparante doch weelderige barok van Bach wordt gespeeld naast de romantische, melancholische composities van Reger. Het concert op 30 oktober, het laatste in de serie, wordt voorafgegaan door een lezing over het werk van Reger.

concertprogramma 16 oktober:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- Praeludium en Fuga in h BWV 544
- Wenn wir in Höchsten Nöten sein BWV 668

Robert Schumann (1810-1856)
Skizzen opus 58
- no.1 "Nicht zu schnell und sehr markiert"
- no.2 "Nicht zu schnell und sehr markiert"
- Träumerei (bew. Sigfrid Karg-Elert)
- no.3 "Lebhaft"
- no.4 "Allegretto"

Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
Uit "Choralimprovisationen"opus 65
- "Ein feste Burg ist unser Gott"
- "Liebster Jesu, wir sind hier"

Max Reger (1873-1916)
- Phantasie und Fuge in d opus 135b

Meer informatie over de uitvoerenden

Arjen Leistra wordt in 1973 geboren in Delft, waar hij op 9 jarige leeftijd zijn eerste orgelles van Christiaan Ingelse ontvangt aan de muziekschool. Op 14 jarige leeftijd begeleidt hij zijn eerste kerkdienst in de v.m. Maranathakerk te Delft, waar hij dat zelfde jaar nog wordt benoemd tot hulporganist. Ook begeleidt hij vele diensten in de regio.

Drie jaar later in 1990 wordt hij toegelaten tot de orgelopleiding van het Rotterdams Conservatorium, met als hoofdvakdocent Arie Keijzer, die in 1994 wordt opgevolgd door Ben van Oosten. In 1995 volgt het diploma Docerend Musicus en zet hij zijn studie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marijke van Klaveren (hymnologie en liturgiek) en Johann Th. Lemckert (improvisatie).
Tegelijkertijd zet hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium voort met de opleiding tot Uitvoerend Musicus. In juni 1996 wint hij de 2e prijs in de "International Organcompetition" te Dublin.
In 1997 volgt de afronding van zijn studie Kerkmuziek (Liturgiek en Hymnologie) en een jaar later die van kerkelijk orgelspel en cantoraat. Beide met hoge cijfers. Bij Marie-Claire Alain te Parijs volgt hij nog interpretatielessen (Bach en Alain).

Na zijn benoeming tot hulporganist in de v.m. Maranathakerk te Delft volgt in 1996 volgt de benoeming tot cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen en in 2008 die van organist in de Grote Kerk te Schiedam. Daarnaast heeft hij een succesvolle orgellespraktijk.

Arjen Leistra is een veelgevraagde organist in binnen- en buitenland, waaronder Duitsland, Groot Brittanië en de Verenigde Staten van Amerika. Van zijn spel zijn inmiddels al diverse CD's opgenomen

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.