Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-Orgelmaand Aart Bergwerff

Bätz-Orgelmaand Aart Bergwerff

Datum zaterdag 30 oktober 2010
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Aart Bergwerff (met lezing om 14.15 uur)

Programma

Bätz-Orgelmaand 2010, Lutherse Kerk Den Haag

Thema: 18e t/m 20e eeuw:
Bätz, Schumann, Reger

Max Reger: protestantse romantiek van een katholieke componist.
Serie orgelconcerten op het Bätz-orgel.

In oktober organiseert de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk een serie orgelconcerten op de zaterdagmiddagen.
Elke zaterdag zal een orgelcompositie van de componist Max Reger centraal staan.

Reger staat in principe in de traditie van Wagner, Beethoven en Brahms. Hoewel hij van katholieke huize was, heeft hij een aantal orgelbewerkingen gemaakt van Lutherse koralen naar zijn grote voorbeeld J.S. Bach. Immers, zo zei hij "Bach ist Anfang und Ende aller Musik".

Op het beroemde Bätz-orgel uit 1762 in de Lutherse Kerk komen deze twee werelden prachtig samen: transparante doch weelderige barok van Bach wordt gespeeld naast de romantische, melancholische composities van Reger.

Het concert op 30 oktober, het laatste in de serie, wordt voorafgegaan door een lezing over het werk van Reger. Deze lezing begint om 14.15 uur

concertprogramma 30 oktober:

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
-Toccata und Fuge in d-moll BWV 565 (bew. Karl Straube)

Johannes Barend Litzau (1822 - 1893)
- Transcription über die Arie "Agnus Dei" aus der h-moll Messe von J.S. Bach

Robert Schumann (1810 - 1856)
Uit "Sechs Fugen über den Namen B.A.C.H." op. 60:
- no. 1 "Langsam"
- no. 2 "Lebhaft"

Franz Liszt (1811 - 1886)
- "Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen"

Max Reger (1873 - 1916)
Uit "Choralvorspiele" op. 67:
- Seelenbräutigam
- Ein feste Burg ist unser Gott
- Jesu, meine Freude

Max Reger
- Phantasie und Fuge über den Namen B.A.C.H. in h-moll op. 46

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff (1960) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij zette zijn orgelstudie voort bij Harald Vogel in Bunde (Duitsland) en bij Marie-Claire Alain in Parijs, resulterend in het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij vervolgens nog improvisatie bij Bert Matter, resulterend in de Aantekening Improvisatie Orgel. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989).

In 1990 werd hij benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag. Als solist speelde hij op uitnodiging van onder meer Het Brabants Orkest repertoire voor orgel en orkest, zoals de wereldpremière van het Concerto for Organ and Orchestra van Jo van den Booren, ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op uitnodiging van het Nationale Ballet speelde hij tweemaal een reeks voorstellingen met het Concert voor orgel en orkest van Francis Poulenc, begeleid door het Nederlandse Balletorkest.

Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.