Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Lunchconcert Dick Troost

Lunchconcert Dick Troost

Datum zaterdag 23 juli 2011
Aanvangstijd 12:45
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Dick Troost (Ede)

Programma

"400 jaar Lutherse Kerkmuziek"

Juan Cabanilles (1644-1712)
a Pasacalles de 4° Tono
b Tiento de Batalla de 5° Tono

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)
Sonate IV in F (Wq 70/3)
Allegro - Largo - Allegretto

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Koraalbewerking Liebster Jesu, wir sind hier (BWV 731)

Johann Sebastian Bach
Toccata, Adagio et Fuga in C (BWV 564)

Meer informatie over de uitvoerenden

Dick Troost (1949) ontving orgel- en theorielessen van Bé Hollander en studeerde vervolgens aan het Utrechts Conservatorium orgel bij Nico van den Hooven, kerkmuziek bij Maarten Kooy, theorie der muziek bij Joep Straesser en improvisatie bij Jan Welmers. Later volgde hij directielessen bij Jan Eelkema.

In 1967 begon hij zijn loopbaan als organist bij de Evangelisch-Lutherse Kerk te Ede. Van 1985 tot 1989, is hij werkzaam voor de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Den Haag, waarna hij weer naar Ede terugkeert als cantororganist van de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Dick Troost is docent orgel, muziektheorie en solfège aan Cultura Kunsteducatie in Ede en maakte als solist en begeleider radio-, televisie- en cd-opnamen. Hij is dirigent van het jaarlijks terugkerende Bachcantate-project als onderdeel van het oecumenische toerustingprogramma ‘Bespreek 't Samen'.

Bovendien heeft hij als adviseur voor de landelijke kerk (PKN) een zeer waardevolle bijdrage geleverd voor de ontwikkeling van kerkmuziek en orgelbouw. Als organist gaf, en geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland.

Hij componeerde een grote verscheidenheid aan liturgische muziek, publiceerde vele vocale en instrumentale werken in verschillende bezettingen waaronder liedbewerkingen, motetten en drie Passies. In 2010 verscheen de uitgave '67 Voorspelen bij Psalmen voor orgel - Het kerkelijk jaar rond'. Het boek biedt een jaarcyclus voorspelen bij de Geneefse introïtuspsalmen naar het Evangelisch-Luthers dienstboek. Werken die hij met zijn Lutherse Cantorij regelmatig uitvoert.

In 2007 vierde hij zijn veertigjarig jubileum als cantor en organist, ter gelegenheid waarvan hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.