St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK) Middagconcert Cantemus Domino en Capella Sti. Jacobi o.l.v. Jos Laus, Aart de Kort (orgel), Madelon Steens (dwarsfluit)

Middagconcert Cantemus Domino en Capella Sti. Jacobi o.l.v. Jos Laus, Aart de Kort (orgel), Madelon Steens (dwarsfluit)

Datum zaterdag 17 december 2011
Aanvangstijd 16:00
Locatie St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK)
Uitvoerenden

Cantemus Domino en Capella Sti. Jacobi o.l.v. Jos Laus, Aart de Kort (orgel), Madelon Steens (dwarsfluit)

Programma

Advents/Kerstconcert 

met composities van Thomas da Vittoria, Ignaz Holzbauer, Joop Schouten, Heinrich Isaac, William Byrd, Guilelmus Messaus, Harold Darke, Sergei Rachmaninov, Jihn Rutter, Jullius Röntgen, Gustav Holst, William Mathias en Benjamin Britten.

Meer informatie over de uitvoerenden

Organist/pianist/dirigent/componist Aart de Kort (geb. 1962 te Leidschendam) studeerde hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Wim van Beek. In 1986 behaalde hij het einddiploma, waarna hij zijn studie voortzette aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij bij o.a. Jan Valkestijn kerkmuziek studeerde. Bij Klaas Bolt bekwaamde hij zich in het kerkelijk orgelspel en improvisatie, voor welke vakken men hem bij het afsluiten van de studie het cijfer 10 toekende. Tijdens deze Amsterdamse periode studeerde hij ook nog enige tijd orgel bij Jacques van Oortmerssen. Ook volgde hij meestercursussen bij o.a. Anders Bondeman en Hans Haselböck.

Reeds vele malen trad hij op als solist (orgel en piano) en begeleider van diverse bekende koren en solisten. Deze activiteiten brachten hem in vele West- en Oost-Europese landen, o.m. muziekfestivals in Neustadt , Istanbul en Frankrijk, waar hij concerteerde op de prestigieuze festivals van Carcassonne, St. Maximin en Rocquevair en onlangs op het orgel van de Parijse Notre-Dame.
Zijn spel is inmiddels vastgelegd op talloze cd's en uitgezonden via radio en tv. In 2005 verscheen op het label Prestare zijn eerste solo-cd met onbekende symfonische orgelmuziek uit de Romantiek.
Bekend is zijn grote interesse in Nederlandse, Belgische en Engelse muziek en zijn aandacht voor vergeten en/of onbekende componisten.

Ook als componist is De Kort actief. Dit resulteerde in een aantal kerkmuzikale composities en werken voor orgel, koor, zangstem, piano en diverse instrumentale bezettingen, meestal in opdracht van musici, muziekgroepen of diverse instanties. In 1998 voltooide hij voor het nieuwe orgel van de Leidse Universiteit een concert voor orgel en strijkorkest. Van zijn kerkmuzikale en orgelcomposities is inmiddels het e.e.a. uitgegeven, o.m. bij Carus Verlag in Stuttgart.

Aart de Kort is titulair-organist van de Kathedraal Laurentius & Elisabeth te Rotterdam alsmede van de kerk OLV van Goede Raad te Den Haag en is tevens verbonden als pianist aan de Dansvakopleiding van het Kon. Conservatorium te Den Haag.
Ook dirigeert hij het bekende Haagse kamerkoor Quattro Stagioni en het vrouwenkoor L'Amuze.
Hij geniet bekendheid als improvisator en won diverse prijzen op nationale en internationale concoursen (Bolsward 1988: 2e prijs; Bolsward 1989: Koraalprijs; Knokke-Heist 1991: 1e prijs én BRT-prijs; Haarlem 1994 en 1998: finalist).

In 2009 is aan Aart de Kort de Franse onderscheiding (Médaille d'Argent) van de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs, toegekend vanwege zijn verdiensten voor de Franse muziekcultuur.

Madelon Steens (geboren in 1979) begon op 9-jarige leeftijd met haar eerste dwarsfluitlessen bij Karin de Jong aan de Stedelijke Muziekschool te Zoetermeer. In 1992 werd zij toegelaten tot de Jong Talent Opleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij lessen volgde bij Peter van Munster en Thies Roorda.
In 1996 behaalde ze het Havo-diploma en begon ze aan de vakopleiding die zij in 2000 succesvol afsloot met het diploma Bachelor of Music. In aansluiting hierop vervolgde zij haar studie aan het Conservatorium voor Muziek en Dans in Rotterdam bij de fluitist Jo Hagen. In 2002 behaalde zij het diploma Master of Music. Naast deze opleiding volgde zij de de Pabo te Leiden, die zij eveneens in 2002 succesvol afsloot met het diploma Bachelor of Education.
Verder volgde ze masterclasses bij Rien de Reede, Robert Dick, Simon Hunt, Patricia Morris en Jacques Zoon.

Driemaal kreeg Madelon de eerste prijs bij het ‘Nationaal Fluitconcours' en was zij laureate bij het ‘Prinses Christina Concours' in 1994, 1995 en 1996. Ook behaalde zij tweemaal een tweede prijs bij het ‘Nationaal Concours Stichting Jong Muziek Talent Nederland'. In 1998 behaalde zij een tweede prijs bij het ‘8. Internationaler Flöten-Wettbewerb Friedrich Kuhlau' te Uelzen (Duitsland).
In 2000 won zij de ‘Yamaha beurs voor houtblaas-instrumenten'.

Verder verzorgde zij een solo-optreden voor H.K.H. Prinses Christina en gaf ze diverse recitals in o.a. het Kurhaus te Scheveningen en in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Enkele recitals werden op de radio uitgezonden.

Madelon speelde 1e fluit in het ‘Atheneum Blazers Consort' en in orkest- en ensembleprojecten tijdens haar studie aan het conservatorium. Ook was ze solofluitiste in het ‘Viotta Jeugd Orkest', waarmee ze tournees maakte naar Oostenrijk, Tsjechië en Schotland. Tijdens deze laatste tournee was ze ook solofluitist in het ‘Aberdeen Festival Orchestra'.

Naast het geven van concerten is Madelon momenteel regelmatig werkzaam als groepsleerkracht op een basisschool te Zoetermeer.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.