Datum | woensdag 21 maart 2012 |
Aanvangstijd | 12:45 |
Locatie | Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) |
Uitvoerenden | Karin Vogelaar, sopraan; Jan Hage, orgel |
Hendrik Andriessen (1892-1981)
Fiat Domine
Magna res est amor
Miroir de peine
- Agonie au jardin
- Flagellation
- Couronnement d'épines
- Portement de croix
- Crucifixion
Sopraan en Neerlandica Karin Vogelaar was in haar studietijd actief als jazz-zangeres. Later richtte zij zich op klassieke zang. Haar zangstudie volgde zij bij Sylvia Schlüter en Aafje Heynis. Ze zingt in het Residentie Kamerkoor en in vocaal kwartet ‘Opus '90. Dit laatste ensemble won in 1998 samen met blokfluitensemble "La Falga" de tweede prijs in het concours van de Open Nederlandse Blokfluitdagen in Utrecht, met vertolkingen van renaissancewerken. Het ensemble heeft een breed repertoire, dat zich uitstrekt tot de hedendaagse muziek. Karin Vogelaar soleert regelmatig. Als oratoriumzangeres trad zij op met o.a. het Residentie Kamerkoor , het Leidse ensemble La Vostra Veu en de oratoriumvereniging Bennebroek. Ze werkte samen met dirigenten als Jos Vermunt, Richard Heidema en Rob Koolemans Beijnen. Op haar repertoire staan o.a. de Mis met blazers van Igor Strawinsky, de rol van Amor in "Orpheo ed Euridyce" van von Gluck, een mis van de Haagse componist Moet, de kleine orgelmis van Joseph Haydn en het Gloria van Vivaldi. Ze geeft tevens liedrecitals en treedt regelmatig op in uitvoeringen met orgel.
Karin Vogelaar zong in masterclasses van Wout Oosterkamp (in het festival van Zeeuws Vlaanderen) en de Amerikaanse sopraan Sheila Barnes bij wie zij haar zangstudie heeft vervolgd. Karin trad op als soliste bij het beroemde mannenkoor "De Maastrichter Staer". Tevens soleerde zij in twee concerten met het kamerkoor "Gloriant" uit Rotterdam.
Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alle drie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.
Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury".
In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Op zaterdag 29 oktober 2011 heeft hij de Schnitgers Droom Prijs in der AA-kerk in Groningen in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt. Hiervoor komen organisten in aanmerking die zich verdienstelijk maken voor het stimuleren van de Nederlandse orgelcultuur. Jan kreeg deze prijs vanwege zijn inzet voor de stimulering van hedendaagse orgelmuziek.
Hij geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tevens werkte hij mee aan het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble 2002 en de najaarsmodeshow 2001 van Victor en Rolf in Parijs.
Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes' , 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.
Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag.
Met ingang van 1 juni 2011 is hij aangesteld tot organist van het Bätz orgel in de Domkerk te Utrecht. Hij geeft daar mede invulling aan de serie concerten op de zaterdagmiddag.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.