Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2012

Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2012

Datum woensdag 29 augustus 2012
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Michael Schönheit (Leipzig/Merseburg)

Programma

"Leipzig en Merseburg - twee Midden-Duitse orgelsteden"

FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY (1809-1847)
Sonate nr. 6 in d, op. 65 (over het koraal "Vater unser im Himmelreich")
- Choral und Variationen
- Fuge
- Finale (Andante)

ROBERT SCHUMANN (1810-1856)
Uit "Sechs Fugen über den Namen BACH":
- Fuge nr. 3: Mit sanften Stimmen

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Praeludium und Fuge in Es, BWV 552
"Schmücke dich, o liebe Seele", BWV 654
(naar een registratie van Felix Mendelssohn Bartholdy)

FRANZ LISZT (1811-1886)
Fantasie und Fuge über "Ad nos, ad salutarem undam"

Meer informatie over de uitvoerenden

Michael Schönheit, geboren in de Thüringse stad Saalfeld, ontving het eerste muziekonderricht van zijn vader en was lid van de Thüringer Sängerknaben. Van 1978 tot 1985 studeerde hij piano, orgel en directie aan de Hochschule für Musik "Felix Mendelssohn Bartholdy" in Leipzig. In 1984 was hij in die stad prijswinnaar bij het internationale Bach-concours.

Van 1985 tot 1991 was hij als organist en cantor in Saalfeld werkzaam en in 1986 werd hij tot organist van het beroemde Gewandhaus in Leipzig benoemd. Hier is hij artistiek leidervan de Gewandhaus orgelconcerten en treedt hij bovendien veelvuldig op als ensemblespeler in de kamermuziekseries en als solist met het Gewandhausorkest. Michael Schönheit is tevens dirigent van het door hem opgerichte ensemble "Merseburger Hofmusik", waarmee hij in 1998 t.g.v. de 300e sterfdag van Dieterich Buxtehude diens complete cantates en orgelwerken in het Gewandhaus uitvoerde.

Samen met dit ensemble en het Gewandhauskoor wijdde hij tijdens het seizoen 2008/2009 een concertserie aan de grote koorwerken van Haydn, Händel en Mendelssohn. In andere concertseries voerde hij in het Gewandhaus de complete orgelwerken van Bach en Liszt uit.

Naast zijn werkzaamheden in het Gewandhaus is Michael Schönheit sinds 1996 als organist aan de Dom te Merseburg verbonden. De door hem geleide "Merseburger Orgeltage" hebben zich tot een van de belangrijkste Duitse orgelfestivals ontwikkeld. Hij was adviseur bij de omvangrijke restauratie van het 19e eeuwse Ladegast-orgel in deze kerk. Dit wereldberoemde instrument, waarvoor Liszt zijn grote orgelwerken componeerde, is sinds 2004 weer in zijn oorspronkelijke klankpracht te beluisteren.

Aan de Musikhochschule te Nürnberg leidt Michael Schönheit een orgelklas en bij verschillende internationale concoursen is hij een veelgevraagd jurylid. Zijn werkzaamheden als concertorganist strekken zich uit van de Europese landen tot de Verenigde Staten en Japan.

Behalve bij het Gewandhausorkest trad Michael Schönheit als solist op bij een groot aantal andere gerenommeerde orkesten zoals de Staatskapelle Dresden, de Münchner Philharmoniker, het Konzerthausorchester Berlin, het MDR-Sinfonieorchester en het New York Philharmonic Orchestra. Naast zijn activiteiten als organist en dirigent is Michael Schönheit ook bekend als bespeler van het historische hammerklavier.

Hij maakt regelmatig radio- en televisieopnamen en zijn veelzijdige muzikale activiteiten werden op diverse CDproducties vastgelegd (o.a. orgelwerken van Liszt, Reubke en Reger in Merseburg en opnamen met het Gewandhausorkest o.l.v. Riccardo Chailly).

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.