Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert Anne-Marieke Evers (mezzosopraan) & Jos van der Kooy (orgel)

Lunchconcert Anne-Marieke Evers (mezzosopraan) & Jos van der Kooy (orgel)

Datum woensdag 27 juni 2012
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Anne-Marieke Evers (mezzosopraan) en Jos van der Kooy (orgel)

Programma

Henry Purcell (1659 - 1695)
Music for a while
(zang en orgel)

Samuel Wesley (1766 - 1837)
Air and Gavotte
uit Twelve Pieces (1815)
(orgel)

Roger Quilter (1877 - 1953)
Three Shakespeare Songs, opus 6
1. Come away death
2. O mistress mine
3. Blow blow thou winter wind
(zang en piano)

Benjamin Britten (1913 - 1976)
een keuze uit Folk Song Arrangements
(zang en piano)

Info over de Gotische Zaal

Meer informatie over de uitvoerenden

De mezzosopraan Anne Marieke Evers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kevin Smith. Zij specialiseerde zich in muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance aan de Schola Cantorum Basiliensis te Basel (Zwitserland).

In Basel richtte zij samen met blokfluitiste Anita Orme Della-Marta het ensemble Grand Desir op, dat zich richt op laat-middeleeuwse en hedendaagse muziek. Het ensemble debuteerde in het Oude Muziek Festival Utrecht. In 2007 traden zij op in het Concertgebouw te Amsterdam, Zwitserland en waren zij te gast bij het Spring Early Music Festival in Melbourne. In 2006 was Grand Desir een van de geselecteerde ensembles tijdens the International Young Artists Presentation in Antwerpen.
In juli 2009 won Grand Desir de publieksprijs in The York Early Music Festival Competition (UK).
In november 2009 kwam hun eerste CD uit: Dance et Chanson en speelden zij een concertserie in het Netwerk Oude Muziek (www.granddesir.com).

Vanaf augustus 2005 tot juni 2008 was Anne-Marieke vast lid van het Groot Omroepkoor. Zij werkt als freelancer bij ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging en The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman.

Anne-Marieke zong in de operaproducties Dido and Aeneas (Purcell) in de titelrol en in L'Enfant et les sortieleges (Ravel). Zij zingt veel oratorium; o.a. Bach, Mendelssohn, Handel.
Anne-Marieke heeft een veelomvattend liedrepertoire, inclusief moderne componisten als Poulenc, Berio en Schoenberg.

Van augustus 2007- 2011 woonde zij in Washington DC en werkte zij zowel solistisch als in koorverband met ensembles van The Washington National Cathedral, Washington Bach Consort , Bach Sinfonia, The National Gallery of Art en Opera Lafayette.

In April 2009 schreef zij in opdracht van de National Gallery of Art een kinderconcert bij de expositie City Scapes- Nederlandse steden in de 17e eeuw.
In juni 2011 ontwierp en zong zij een familie concert voor de expositie rond werken van Gabriel Metsu m.m.v. Texas Children's Choir met repertoire uit de Nederlandse 17e eeuw.

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of int Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.

In de jaren 2009, 2010 en 2011 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het educatieve kinderproject 'Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en in samenwerking met het 'Koorenhuis', Centrum voor Cultuur en Educatie in Den Haag, met succes uitgevoerd.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.