Oud Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat HOK wandelconcert (Oudkatholieke Kerk-Waalse Kerk)

HOK wandelconcert (Oudkatholieke Kerk-Waalse Kerk)

Datum zaterdag 2 juni 2012
Aanvangstijd 20:00
Locatie Oud Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat
Uitvoerenden

Theo Jellema (Leeuwarden)

Programma

Dit, door het HOK bestuur georganiseerd concert, zal op twee locaties plaatsvinden, vandaar dat gesproken wordt van een 'Wandelconcert'.

De eerste orgelbespeling vindt plaats op het Garrels orgel van de Oudkatholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7. De aanvang van dit concert is 20.00 uur.

Het tweede orgel dat bespeeld zal worden is het Cavaillé-Coll orgel van de Waalse Kerk, Noordeinde 25 (tegenover de Molenstraat). De aanvang van dit concert is afhankelijk van de tijdsduur van het 1e concert. Het concert zal om ca 22.00 uur beëindigd zijn.

De afstand tussen beide locaties is ca 5 á 7 min lopen. Beide kerken zijn gelegen in het 'wandel-gebied' in de binnenstad, parkeren voor de kerken is dus niet mogelijk, maar er is als regel wel voldoende parkeergelegenheid in de nabijgelegen parkeergarage in de Heulstraat, de Torengarage in de Torenstraat of langs de straten in de directe omgeving van het paleis Noordeinde.
De kerken zijn ook te bereiken met het openbaar vervoer: v.a. Centraal station en station HS met tram 17 > uitstappen bij halte Gravenstraat > langs het oude stadhuis, de Oude Molstraat in, 2e staat links: Juffr. Idastaat.
zie ook website HTM www.htm.net/...lijn 17 en centrumkaartje (PDF)

Programma Oud Kath. Kerk

1.
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Psalm XXXVI ("Des boosdoeners wille seer quaet")

2.
Samuel Scheidt (1587-1654)
Cantico Belgica "Weh windgen weh" (uit "Tabulatura Nova II" 1624)

3.
Johann Nikolaus Hanff (1665-1711)
• "Ach Gott, vom Himmel sieh darein"
• "Auf meinen lieben Gott"
• "Ein feste Burg ist unser Gott"

4.
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Preludium en fuga in C BWV 545

Programma Waalse Kerk

1.
César Franck (1822-1890)
Deuxième Choral

2.
Louis Vierne (1870-1937)
Clair de lune (uit "Pièces de Fantaisie" deuxième suite)

3.
César Franck
Troisième Choral

Meer informatie over de uitvoerenden

Theo Jellema (1955) studeerde orgel bij Wim van Beek aan het conservatorium te Groningen en behaalde zijn solo-diploma met onderscheiding in 1978. In 1981 was hij prijswinnaar van het Paul Hofhaimer-concours te Innsbruck. Van 1983 tot 1989 doceerde hij hoofdvak orgel aan het Conservatorium te Leeuwarden. Sinds 1987 is hij Hoofdleraar Orgel aan het Conservatorium te Arnhem, daarnaast doceert hij Muziektheorie aan het Conservatorium te Groningen.

Hij maakte enkele jaren deel uit van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Organistenvereniging (KNOV) en gaf diverse studiemiddagen t.b.v. de KNOV. Voor de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland is hij werkzaam als orgeladviseur.

Theo Jellema is regelmatig jurylid bij orgelconcoursen in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van belangrijke historische orgels.

Tevens heeft hij een uitgebreide concertpraktijk die hem, naast Nederland, voerde naar een groot aantal Europese landen en Japan en waarbij verschillende 'integrales' de aandacht trokken: in 1990 speelde hij alle orgelwerken van César Franck (Martinikerk Franeker), in 1999 het complete orgel oeuvre van Olivier Messiaen (Grote Kerk Leeuwarden, Martinikerk en Sint Martinuskerk Sneek) en in 2000 volgde een Bach-integrale (16 concerten in de Grote Kerk Leeuwarden). In de zomer van 2003 wijdde hij zich aan Vierne's Pièces de Fantaisie (Martinikerk Franeker).

Reeds vele jaren geeft hij leiding aan verschillende studie- en orgelreizen naar binnen- en buitenland.
Sinds 2006 is hij als organist verbonden aan de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.

Voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd hem de zilveren medaille van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres toegekend.

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.