Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Lunchconcert Jan van Wingerden (orgel)

Lunchconcert Jan van Wingerden (orgel)

Datum zaterdag 21 juli 2012
Aanvangstijd 12:45
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Jan van Wingerden (orgel)

Programma

Feike Asma (1912 - 1984)
Fantasie over Psalm 42 vers 3 en 5
"O mijn ziel, wat buigt g'U neder"
"Maar de Heer zal uitkomst geven"

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Choralvorspiele
"Christ, unser Herr, zum Jordan kam"
"Valet will ich dir geben"

František Musil (1852 - 1908)
Sonata Solemnis
- Allegro
- Canone (andante)
- Fuga (energico)

Alexandre Guilmant (1837 - 1911)
Allegretto opus 19
Marche Triomphale opus 3 4

Eugène Gigout (1844 - 1925)
Toccata

Meer informatie over de uitvoerenden

Jan van Wingerden (1950) bleek al vroeg een muzikale aanleg te hebben en begeleide al op elfjarige leeftijd de samenzang in zijn geboortedorp. Later studeerde piano bij Piet Meijer en orgel bij o.a. Wim van der Panne, Ben van Oosten en Daniël Roth in Parijs (Franck-interpretatie). Dankzij de kennis van deze orgelmeesters weet Jan van Wingerden orgeltechniek en -registratie uitstekend in zijn spel toe te passen en ontwikkeld hij zich tot het niveau van een concertorganist.
Zijn muzikale diepgang en grote expressiviteit verlenen aan dit spel een opvallende zeggingskracht. Door zijn sterke persoonlijkheid geeft hij aan ieder werk een geheel eigen karakter met respect voor het oorspronkelijke stuk en de visie van de componist.

Mede door zijn vele internationale contacten ontstond een hechte vriendschap met de Praagse orgel virtuoos Jiri Ropek, waarvan het indringende spel en de bestudering van Tsjechische orgelmuziek voor Jan van Wingerden aanleiding waren om werken van deze en andere Boheemse orgelmeesters op CD te zetten, wat overigens een wereldpremière betekende en waarvoor hij grote internationale waardering oogstte.

Zijn repertoire omvat daarnaast werken vanaf de barok tot de 20e eeuw met bijzondere affiniteit voor Frans-romantische orgelmuziek
Jan van Wingerden is organist van de Nederlands Hervormde kerk te Groot-Ammers. In 2002 vierde hij zijn veertigjarig organistenjubileum. In 2003 ontving hij in Parijs de zilveren medaille van de Société Académique "Arts Sciences Lettres", wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.