Datum | woensdag 12 december 2012 |
Aanvangstijd | 12:45 |
Locatie | Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) |
Uitvoerenden | Elena v. Slogteren (sopraan), Marian Jaspers Fayer (fluit), Jos van der Kooy (orgel/piano) |
Muziek voor Advent en Kerst
Elena van Slogteren, sopraan
Marian Jaspers Fayer, fluit
Jos van der Kooy, orgel en piano
Jos van der Kooy (1951)
Oud- Nederlandse kerstliederen voor sopraan en orgel
Willem Pijper (1894 - 1947)
uit Nöels de France
- La Messe De Minuit
- Des Rois Mages
- Entre Le Boeuf et L´ane gris
sopraan en piano
Jaap Geraedts (1924 -2003)
Canzonetta voor fluit en piano (1947)
fluit en piano
Claude Debussy (1862 - 1918)
Noël des enfants qui n'ont plus de maison
sopraan en piano
Frank Martin (1890 - 1974)
Trois Chants de Noël
- Les cadeaux
- Image de Noël
- Les bergers
sopraan, fluit en piano
Elena van Slogteren (1986) begon met zingen bij het Nationaal Kinderkoor o.lv. Silver van Lieshout en Maria Acda. Na haar eerste zanglessen begon ze aan de vooropleiding van Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Maria Acda. Op 16 jarige leeftijd vertolkte ze bij Residentie Kamerorkest de rol van Bastienne van Mozarts Bastien und Bastienne. Zij vervolgde haar studie Rotterdams Conservatorium bij Carolyn Watkinson. Momenteel heeft ze zangles bij Christa Pfeiler. Naast het zingen is Elena werkzaam als producent /productieleider bij het Nederlands Blazers Ensemble.
Marian Jaspers Fayer werd geboren in Amsterdam en emigreerde op jeugdige leeftijd met haar ouders naar Amerika. Ze begon haar muziekstudie aan de University of California Dominguez Hills. Ze keerde in 1977 terug naar Nederland om verder studeren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Pieter Odé. In 1983 behaalde ze daar haar Uitvoerende Musicus diploma en een jaar later haar aantekening kamermuziek. Naast haar werk als dwarsfluit docente is ze actief op het gebied der kamermuziek. Ze maakte deel uit van het Von Weber trio (fluit, cello piano), het Keizer Kwartet en het Multigen ensemble. Tegenwoordig speelt ze in fluitkwartet Quartetto Sereno. Ook treedt ze op in duo bezetting met gitaar, orgel en piano.
Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.
Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.
Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.
Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.
In de jaren 2009, 2010 en 2011 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het educatieve kinderproject 'Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en in samenwerking met het 'Koorenhuis', Centrum voor Cultuur en Educatie in Den Haag, met succes uitgevoerd en zal ook kmende jaren gecontinueerd worden.
In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.
Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.