Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Lunchconcert Aart Bergwerff (orgel)

Lunchconcert Aart Bergwerff (orgel)

Datum zaterdag 27 juli 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Aart Bergwerff (orgel)

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 - 28 juli 1750)
Toccata et fuga in d moll BWV 913
voor orgel bewerkt door Max Reger 

JohannLudwig Krebs (1713 - 1780)  
Fantasia a gusto Italiano

Johann Sebastian Bach
Triosonate nr. V in C dur BWV 529
  1. Allegro,
  2. Largo,
  3. Allegro

Alexandre Guilmant (1837 - 1911)
Communion dans le style de J.S. Bach

Gabriel Pierné (1863 - 1937)
Trois pièces opus 29
  1. Prélude,
  2. Cantilène,
  3. Scherzando

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff speelt orgel vanaf zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain. Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.

Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres' vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw. Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels en is in die hoedanigheid betrokken bij tal van restauraties van historische orgels.

Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz.
Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre. Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van tangomuziek tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.