Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert Claire Munting (mezzosopraan) en Jos van der Kooy (piano en orgel)

Lunchconcert Claire Munting (mezzosopraan) en Jos van der Kooy (piano en orgel)

Datum woensdag 9 januari 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Claire Munting (mezzosopraan) en Jos van der Kooy (piano en orgel)

Programma

Samuel Barber (1910 - 1981)
- The Daisies (J. Stephens)
     opus 2: 1
- With rue my heart is laden (A. E. Housman)
     opus 2: 2
- Sure on this shining night (J. Agee)
     opus 13: 3
mezzosopraan en piano

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie
orgel

Edward Elgar (1857 -1934)
Sea Pictures Opus 37
- Sea Slumber Song (RodenNoel)
- In Haven (Capri) (Caroline Alice Elgar)
- Sabbath Morning at Sea (Elizabeth Barrett Browning)
- Where Corals Lie (Richard Garnett)
- The Swimmer (Adam Lindsay Gordon)
mezzosopraan en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

Mezzosopraan Claire Munting studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Wout Oosterkamp en Christina Deutekom. Zij nam deel aan verschillende masterclasses van onder andere Roberta Alexander en Elly Ameling. Deze laatste masterclass werd uitgezonden door de Avro in de serie "jonge mensen op weg naar het concertpodium".

Na haar afstuderen maakte Claire drie jaar deel uit van het opera ensemble "dell` Opera" waar zij de rollen van Zerlina in Don Giovanni, Marcellina in Le Nozze di Figaro, Ottavia in L`incoranazione di Poppea en Carmen in Carmen vertolkte. Dit ensemble trad op in binnen en buitenland met o.a. optredens in de Jahrhunderthalle in Frankfurt, de kleine zaal van het Concertgebouw en voor de Engelse koninklijke familie in het St.James Palace te Londen.

Tijdens de Eurotop in Amsterdam zong zij aria's uit de opera Carmen met het Noord- Hollands Philharmonisch Orkest onder leiding van David Porcelijn; met het Dordts Philharmonisch Orkst zong zij de afgelopen twee jaar de rollen Fenena (Nabucco), Adalgisa (Norma) en Eboli (Don Carlos).

Ook als concertzangeres is Claire aktief. Haar repertoire omvat ondermeer het Verdi Requiem, Miroir de Peine van Andriessen, Pergolesi's Stabat Mater, Oratorio de Noël van Saint-Saëns en het Gloria van Vivaldi.
Samen met pianist Gilbert den Broeder geeft zij liedrecitals. Zij traden op in de Ridderzaal van Den Haag, theater Branoul (Den Haag), theater la Bonbonnière (Maastricht), paleis het Loo en Cristofori(Amsterdam).

In de Westerkerk in Amsterdam zingt zij regelmatig met organist Jos van der Kooy met repertoire van Andriessen, Händel, Reger, Saint-Saëns en Vivaldi.

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.

In de jaren 2009, 2010 en 2011 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het educatieve kinderproject 'Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en in samenwerking met het 'Koorenhuis', Centrum voor Cultuur en Educatie in Den Haag, met succes uitgevoerd en zal ook kmende jaren gecontinueerd worden.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.