Gotische Zaal Lunchconcert Jos van der Kooy (orgel) & Anne Faber (hobo)

Lunchconcert Jos van der Kooy (orgel) & Anne Faber (hobo)

Datum woensdag 13 maart 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische Zaal
Uitvoerenden

Jos van der Kooy (orgel) & Anne Faber (hobo)

Programma

Edvard Hagerup Grieg (1843 - 1907)
Negen Noorse Volksliederen
hobo en piano
opus 17

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie
orgel

Francis Poulenc (1899 - 1963)
Sonate pour haubois et piano
- Élegie
- Scherzo
- Déploration 1962

Meer informatie over de uitvoerenden

Anne Faber (*1953), begon op elfjarige leeftijd met hobospelen, aanvankelijk als leerling van Leo van der Lek in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium bij Kees van der Kraan en sloot die af bij Jan Spronk. Hij volgde masterclasses bij Maurice Bourgue en Heinz Holliger.

Anne speelde in verschillende orkesten, voor radio en tv en trad als solist op met o.a. het Nederlands Studenten Kamer Orkest, het Ned.Barokensemble, het Autumno-ensemble en het Ricciotti ensemble.
Ook gaf hij concerten met onder meer organist Jos van der Kooy , pianisten Aldert Vermeulen en Dido Keuning en gitarist Izhar Elias. Diverse componisten schreven werken voor hem en zijn vier instrumenten: de hobo, de hobo d'amore, de althobo en de bariton-hobo.

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Van veel nieuwe Nederlandse werken gaf hij de eerste uitvoering. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. In de jaren zeventig en tachtig werd hij winnaar van improvisatieprijzen op internationale concoursen in Saint Albans en Haarlem.

Vanaf 1966 werkt hij als kerkmusicus in Amsterdam. Sinds 1981is hij cantor en organist van de Westerkerk. In 1991 werd hij stadsorganist van Haarlem. Hij is hij er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie.
In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag en maakt in die hoedanigheid deel uit van de organisten binnen het HOK verband. Jos van der Kooy is binnen dit kader ook actief als 'Meneer Jos' bij de jaarlijkse educatieve kinderprojecten van het HOK.

Ook gaf hij de aanzet tot de restauratie van een drietal orgels: het Haarlemse Cavaillé-Coll orgel en de beide orgels in de Westerkerk te Amsterdam.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Academie der Kunsten van de Rijks Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem.
In tal van landen geeft hij masterclasses en concerten. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Van der Kooy ontving de volgende prijzen en onderscheidingen:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.