Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2013

Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2013

Datum zaterdag 7 september 2013
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Jan Hage (Utrecht)

Programma

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Praeludium und Fuge in C BWV 547

OLIVIER MESSIAEN (1908-1992)
L'Ascension (1933) (Quatre Méditations Symphoniques)

  I. Majesté du Christ demandant sa gloire à son Père 
(De majesteit van Christus vraagt zijn Vader hem te verheerlijken)

  II. Alléluias sereins d'une âme qui désire le ciel
(Ingetogen lofzang van een ziel die naar de hemel verlangt)

  III. Transports de joie d'une âme devant la gloire du Christ qui est la sienne
(Vreugdevolle extase van een ziel voor de glorie van Christus waarin zij deelt)

  IV. Prière du Christ montant vers son Père
(Gebed van Christus wanneer Hij naar de Vader opstijgt)

JULIUS REUBKE (1834-1858)
Sonate in c "Der 94ste Psalm" (1857)

  - Grave, Larghetto
(‘God van vergelding, Heer, verschijn in luister. Verhef u, rechter van de aarde, geef de hoogmoedigen hun loon')

  - Allegro con fuoco
(‘Hoe lang nog zullen de wettelozen, Heer, juichen? Weduwen en vreemdelingen doden ze, kinderen zonder vader brengen zij om. De Heer ziet het niet, zeggen ze, de God van Jacob merkt toch niets')

  - Adagio
(‘Had de Heer mij niet geholpen, dan woonde ik al in de stilte van het graf. Toen ik door zorgen werd overstelpt, was uw troost de vreugde van mijn ziel')

  - Fuga
(‘De Heer is mijn Burcht geworden, mijn God de rots waarop ik schuil. Hij geeft de schuldigen het loon dat zij verdienen, om hun onrecht brengt hij hen tot zwijgen, de Heer, onze God, brengt hen voorgoed tot zwijgen')

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Jan Hage (1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers) en theorie der muziek aan het Utrechts Conservatorium, muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma kerkelijk orgelspel (alle drie met onderscheiding) en het doctoraal diploma muziekwetenschap. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Premier Prix ‘à l'unanimité du jury'. Hij won eerste prijzen tijdens concoursen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers.
In 2006 ontving hij de zilveren medaille van de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio-, tv- en cd-opnamen.
Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tevens werkte hij mee aan het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble 2002 en de najaarsmodeshow 2001 van Viktor&Rolf in Parijs.
Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, Elis voor zang, blokfluit en klavecimbel, Mis voor sopraan en orgel, Walsjes, Psalmen en Suske en Wiske-suite voor orgel.

Jan Hage was van 1995 tot 2011 als organist aan de Kloosterkerk in Den Haag verbonden. Op 1 juni 2011 werd hij benoemd als organist van de Dom te Utrecht.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.