Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2013

Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2013

Datum woensdag 11 september 2013
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Peter Van de Velde (Antwerpen)

Programma

LUDWIG THIELE (1816-1848)
- Chromatische Fantasie und Fuge in a

ARNO LANDMANN (1887-1966)
- Variationen über ein Thema von G.F. Händel, op. 29

MAX REGER (1873-1916)
- Melodia, op. 59 nr. 11

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
- Uit Partita II voor viool, BWV 1004: Chaconne in d (orgelbewerking: Arno Landmann)
- Uit Cantate BWV 22: "Ertödt uns durch dein' Güte" (orgelbewerking: Flor Peeters)

FLOR PEETERS (1903-1986)
- Concert Piece, op. 52a

Meer informatie over de uitvoerenden

Peter van de Velde (1972) is afkomstig uit Doel (België). Op 9-jarige leeftijd begon hij als autodidact met orgelstudies en drie jaar later was hij reeds actief als organist in de kerk van zijn geboorteplaats. Op 16-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste muziekonderricht in de Antwerpse kunsthumaniora.
Na hier met de hoogste onderscheiding te zijn afgestudeerd vervolgde hij zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium. Na het behalen van verschillende eerste prijzen studeerde hij in 1996 af als laatste leerling van de Antwerpse organist Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij nog diverse meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie en behaalde hij bovendien het pedagogisch getuigschrift.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld als organist-titularis van de Antwerpse kathedraal. Daarnaast is hij in die stad ook als organist verbonden aan de Sint-Michielskerk. Hij geniet tevens een grote faam als begeleider-repetitor van verschillende koren en solisten en vormt een duo met violiste Nadja Nevolovitsch.
Als concertorganist is hij regelmatig in gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland te beluisteren (in Duitsland, Nederland, Polen, Noorwegen, Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk, Japan, Rusland en Egypte).
Tevens is hij als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de muzikale programmering van verschillende orgelcycli (Kathedraal Antwerpen, Christus-Koningkerk Antwerpen, Orgelproms Sint-Michielskerk Antwerpen, Orgelcyclus Melsele).

Zijn repertoire omvat alle stijlen, doch legt hij zich vooral toe op de Franse en Belgische muziek van de 19e en 20e eeuw.
Voor het kwaliteitslabel "Aeolus" maakte Peter Van de Velde verschillende opnamen die veel positieve recensies en waarderingen kregen in de binnen- en buitenlandse media (Radio Klara, WDR 3, Diapason, De Orgelvriend, Orgelnieuws, Orgelkunst, Musique 3).

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.