Datum | zaterdag 16 maart 2013 |
Aanvangstijd | 16:00 |
Locatie | St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK) |
Uitvoerenden | Capella Sti. Jacobi o.l.v. Jos Laus en Gerard Legierse: orgel |
H. Schütz (1585-1672)
Ehre sei Dir, Christe
W. Byrd (1543-1623)
Ave Verum
D. Perez (1711-1778)
Tenebrae factae sunt
J. Geraedts (1924-2003)
O lux perpetua
J. Schouten (1907-1983)
Er is een lam dat bloedt
Jean Langlais
Incantation pour un jour Saint
K. Leighton (1929-1988)
Solus ad victimam
Fr. Liszt (1811-1886)
Via crucis
Capella Sancti Jacobi is een klein kamerkoor dat bestaat uit een selecte groep enthousiaste vrouwen en mannen. Een aantal van hen is afkomstig van het parochiële koor van de St. Jacobuskerk te 's-Gravenhage, anderen komen uit diverse kamerkoren in de omgeving. Als ‘ad hoc' koor samengesteld, trad het met veel succes op tijdens het Jubileumconcert van het Haags Orgel Kontakt (HOK) in september 2008.
Het kamerkoor verleende onlangs met veel succes medewerking aan het Adventsconcert op 15 december jl. in de St. Jacobuskerk te 's-Graven-hage.
Het koor staat onder leiding van Jos Laus.
Jos Laus (1953) studeerde aan het Kon. Conservatorium in Den Haag piano, orgel en koordirectie. Na afronding van zijn studies aldaar, volgde hij nog improvisatielessen bij Bernard Bartelink te Haarlem. Van 1969 tot 2004 was hij als dirigent en organist verbonden aan de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk. Met het koor Gloria Deo en de Schola Cantorum werd regelmatig medewerking verleend aan de KRO radio- en televisie uitzendingen; de Schola Cantorum behaalde in 1991 en 1995 een prijs in de categorie Gregoriaans op het Internationaal Korenfestival te Arnhem.
Sinds juli 2004 is hij als dirigent en organist werkzaam in de kerk van St. Jacobus de Meerdere te 's-Gravenhage, waar hem de algemene muzikale leiding van de koren en de organisatie van de concerten is toevertrouwd.
Naast een concertpraktijk in eigen land, is hij regelmatig als concertorganist te gast in het buitenland (o.a. België, Frankrijk, Duitsland en Indonesië (Jakarta). In laatstgenoemd land werd hij betrokken bij de inventarisatie van het daar aanwezige pijporgelbestand.
Als orgeldeskundige en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON) begeleidde hij tal van belangrijke restauratie- en nieuwbouwprojecten, o.a. de orgels van de kathedraal van Utrecht (Ste Catharina), Zwolle (O.L.Vrouw), Oosterhout (St. Jan) en Delft (Maria van Jesse). Begin 2000 werd hij door de Unesco uitgenodigd een advies uit te brengen en de begeleiding ter hand te nemen van de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel in de kathedraal van Paramaribo in Suriname. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over technische- en historische aspecten van de orgelbouw.
Wetenschappelijk onderzoek naar het oeuvre van de 19e eeuwse Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd en Zoon leidde in 2008 tot een publicatie in boekvorm.
Van zijn werk als musicus verschenen verschillende opnamen; zo verscheen in 2010 de CD Franse Meesters in de Hofstad. Deze CD, geheel gewijd aan Franse orgelmuziek en uitgevoerd op het Adema/Maarschalkerweerd-orgel van de kerk van de H. Jacobus de Meerdere in Den Haag, kreeg een warm onthaal!
Naast zijn werkzaamheden aan de kerk van de H. Jacobus de Meerdere is Jos Laus werkzaam als begeleider aan de dansvakopleiding van het Kon. Conservatorium in Den Haag en dirigent van de Capella Sti. Jacobi.
Sinds 2008 is Jos Laus artistiek adviseur van het HOK bestuur.
Gerard Legierse (1951) studeerde aan het Rotterdams Conservatorium hoofdvak orgel en piano. In 1977 en 1980 sloot hij deze studies af met het behalen van de beide diploma's. Vervolgens studeerde hij het hoofdvak koordirectie. In 1979 behaalde hij het solistendiploma met onderscheiding.
In 1989 studeerde hij aan het Conservatoire Nationaal de Région de Paris interpretatie en improvisatie bij Marie-Louise Jaquet en Jean Langlais. Deze studie sloot hij af met ‘Une medaille d'or'. Aan dit Conservatoire behaalde Legierse in 1991 de 'Prix d'Excellence'. Daarmee behoort hij tot de laatste leerlingen van Jean Langlais.
Gerard Legierse is sinds 2004 als organist verbonden aan de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk, waar hij ook dirigent is van de Schola Cantorum, het parochieel gemengd koor Gloria Deo en de koorschool.
Hij concerteert regelmatig in binnen- en buitenland en verzorgde vele malen orgelbespelingen voor de radio.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.