Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Orgelconcert Geerten van de Wetering

Orgelconcert Geerten van de Wetering

Datum zaterdag 2 november 2013
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Geerten van de Wetering (Den Haag)

Programma

Onder het thema ‘Hindemith Herleeft!' zal in 2013, in het kader van het 50e sterfjaar van Paul Hindemith (1895-1963), tijdens drie concerten het complete orgeloeuvre van Hindemith worden uitgevoerd door Geerten van de Wetering op het Marcussen-orgel in de Kloosterkerk.

Het derde en laatste concert in deze serie vindt plaats op zaterdag 2 november. 
Aan dit concert wordt medewerking verleend door een projectorkest o.l.v. Frank de Groot.

De drie concerten uit deze serie beginnen allen met een toelichting over componist en te spelen werken.

Programma 2 november:

Paul Hindemith (1895-1963)
Orgelsonate II (orgel) (1937)

Kees van Baaren (1906-1970)
Septet voor blazers, viool en contrabass (1952)

Paul Hindemith
Kammermusik no. 7 voor orgel en kamerorkest (1927)
I. Nicht zu schnell
II. Sehr langsam und ganz ruhig
III. [Achtel bis 184]

Meer informatie over de uitvoerenden

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Daan Manneke, Zsigmond Szathmary en Peter Planyavsky. Momenteel volgt hij een postgraduale orgelopleiding aan de ‘Universität für Musik' in Wenen bij Roman Summereder (20e-eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie), mede mogelijk gemaakt door een beurs van het Henri Roovers Fonds.

Geerten is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent.
Als solist heeft hij zich gespecialiseerd in 20e-eeuwse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als solist en begeleider werkt Geerten veel samen met koren en orkesten. Hij werkte mee aan uitvoeringen van o.a. het Concert voor orgel en orkest van Poulenc, de Nederlandse première van het 9/11 Requiem van de Noorse componist Iver Kleive met medewerking van het Oslo Bach Choir en het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam. Ook is hij actief als continuo-speler bij verschillende ensembles. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten van de Wetering is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor.

Frank de Groot studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul en vervolgens aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ricardo Odnopossof. Tevens studeerde hij koordirectie bij Frans Moonen en Barend Schuurman en orkestdirectie bij Arie van Beek. Hij volgde Masterclasses bij de Finse dirigent Jorma Panula.

Hij was - als aanvoerder 2e violen - verbonden aan het National Theater Mannheim en maakte deel uit van het Chamber Orchestra of Europe.

Thans is hij plaatsvervangend aanvoerder van de 2e violen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en primarius van het Doelen Kwartet. Dit kwartet heeft inmiddels al jaren een eigen concertserie in de Doelen met de intentie het publiek vertrouwd te maken met de muziek van de 20e en 21e eeuw.

Als strijkerscoach werkte hij met veel studentenorkesten waaronder het Nederlands Studenten Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Codarts Symphony Orchestra. Verder dirigeerde hij Holland Sinfonia, RBO Sinfonia, Landes Jugend Orchester Nord Rheinland Westfalen en Herzlia Chamber Orchestra (Israël).

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.