Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert Huygens Duo

Lunchconcert Huygens Duo

Datum woensdag 6 november 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Huygens Duo

Programma

Programma Dichters des Vaderlands Gezongen poëzie van Huygens, Hooft, Vondel, Cats en anderen

Pieter Cornelisz Hooft (1581-1647)
- Rozemont, hoordij speelen noch singen?
- Schoon princenoogh gewoon te flonkren

gedicht van Hooft aan Constantijn Huygens

Nicolaes Vallet (c.1583-c.1645)
- Prelude in F (luit solo)
- Onder de linde groene (luit solo)

Gerbrand Adriaensz Bredero (1585-1618)
- Den droevigen Vryer
- Van Gijsjen en Trijn Luls

Antoine de Boësset (1587-1643)
Je voudrais bien, ô Chloris

Joost van den Vondel (1587-1679)
gedicht van Vondel aan Constantijn Huygens
- Teer Catherijntje
- Lijkklacht over Cornelia Vos

Joachim van den Hove (ca. 1567-1620)
Pavane (luit solo)

Anna Roemer Visscher (1583-1651)
Aen Constantinus Huygens

Constantijn Huygens (1596-1687)
- 't Kan mijn schip niet kwalijk gaan
- Aubade

fragment uit Dagwerck
- Serenade

Meer informatie over de uitvoerenden

Het Huygens Duo vertolkt op sprankelende wijze de intieme sfeer van het 17de-eeuwse luitlied en combineert dit met een boeiende verhalende presentatie. In hun concerten nemen mezzosopraan Leonore van Sloten en luitist Arjen Verhage hun publiek mee terug in de tijd, naar de eeuw van Rembrandt. Arjen en Leonore leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hun liefde voor het luitlied en de vocale kamermuziek uit de 17de eeuw leidde al snel tot een hechte samenwerking.

Leonore van Sloten  studeerde zang bij Udo Reinemann en werd na het voltooien van haar studie gecoached door Marion van den Akker. Ook volgde ze diverse masterclasses, o.a. bij Jard van Nes, Françoise Pollet, Maarten Koningsberger en Rudolf Jansen. Naast haar muzikale opleiding studeerde Leonore kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de Nederlandse 17de eeuw. Als kunsthistorica is Leonore deeltijd werkzaam als assistent-conservator bij Museum
Het Rembrandthuis in Amsterdam. Als zangeres vormt zij tevens een vast duo met pianiste Mignon Gotzsch, onder de naam Duo Thaleia. Ook is zij actief op het gebied van opera en oratorium.

Arjen Verhage  studeerde in Amsterdam bij Fred Jacobs en in Basel (Zwitserland) bij de luitist Hopkinson Smith. Begin 2012 rondde hij zijn Masterstudie met goed gevolg af. Hij werkt als luitist op het internationale podium en is regelmatig te horen in samenwerking met vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles. Arjen heeft meegewerkt aan diverse opera's en oratoria en is ook actief op het gebied van de hedendaagse muziek.

Constantijn Huygens (1596-1687) was een zeer gepassioneerd dichter en al had hij er naar eigen zeggen weinig tijd voor, hij liet ons talloze gedichten na. Maar hij was in zijn tijd niet bepaald de enige dichter. Dat de Nederlanden in de zeventiende eeuw een rijke poëziecultuur kenden is alom bekend. Dat het gros van de gedichten bedoeld was om gezongen te worden is veel minder bekend.... In dit programma Dichters des Vaderlands staat naast Huygens nog een aantal grote vaderlandse dichters centraal: Pieter Cornelisz Hooft, Joost van den Vondel, Jacob Cats en Gerbrand Adriaensz Bredero. Zij dichtten en zongen over het leven, over gebroken harten, onstuimige begeerte, naïeve maagden en blinde verliefdheid. Het Huygens Duo heeft voor u een bijzonder programma samengesteld en heeft daartoe liederen veelal zelf gereconstrueerd. U krijgt een boeiende kijk in de keuken van onze vaderlandse dichters, waarbij sommige liederen na ruim drie eeuwen weer voor het eerst zullen klinken.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.