Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert

Lunchconcert

Datum woensdag 24 december 2014
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Jos van der Kooy (piano en orgel) i.s.m. Judith Weusten (sopraan)

Programma

Gabriël Faure (1845-1924)
Pie Jesu uit Requiem
sopraan en orgel

oud- Nederlands kerstlied,
bewerking: Jos van der Kooy (1951)
Nu sijt wellekome,
sopraan en orgel

Jos van der Kooy
Improvisatie orgel

Adophe Adam (1853-1856)
Cantique de Noël
sopraan en piano

Jos van der Kooy
Improvisatie piano

Hugo Wolf (1860-1903)
Auf ein altes Bild
sopraan en piano

Max Reger (1873-1916)
Mariä Wiegenlied
sopraan en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

Jos van der Kooy (piano en orgel) i.s.m. Judith Weusten (sopraan)

Concertagenda - judith-weusten-sopraan.jpg

Judith Weusten werd in 1993 geboren in Nijmegen. Zij begon al op jonge leeftijd met zingen, eerste in de huiselijke sfeer (meezingen met Kinderen voor Kinderen) waarbij ze al vroeg belangstelling voor muziek ontwikkelde. Op haar 10e jaar deed ze, met haar beste vriendin, mee aan een talentenjacht in Horst, waarbij zij de 1e prijs behaalden.
De finale voor Kinderen voor Kinderen en een auditie voor de musical "Annie" volgde, waarna ze ruim een jaar lang overal in het land een van de weesmeisjes speelde en zong.
Datzelfde jaar deed ze mee aan het Brabants Kindersongfestival, waar ze de hoofdprijs en publieksprijs mocht ontvangen en op haar 14e in de finale van de ‘Jeune Dominique' te Venlo stond.

Op haar 17e won ze zowel de hoofdprijs als de publieksprijs van het eerste Brabants Jongerenfestival en de hoofdprijs en publieksprijs van de Prix Dominique.
Intussen speelde en zong ze de hoofdrol in bekende musicals als "Alladin" en "West Side Story" van het Valuascollege.

Judith was 19 toen ze in de prijzen viel bij de regionale finale van het Prinses Christina Concours en doorstroomde tot de landelijke halve finale.

Na eerst zangles het hebben gevolgd bij Frans Schampers en Rob Meijers, volg ze nu les bij Pierre Mak op het Conservatorium van Amsterdam en verzorgt ze regelmatig optredens in het land.

(zie ook: www.judithweusten.nl)

 

HOK organisten - jos-van-der-kooy-gotischezaal.jpg

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.

Vanaf 2009 tot heden heeft hij (als de organist 'meneer Jos') jaarlijks meegewerkt met het educatieve kinderproject 'Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en in samenwerking met het 'Koorenhuis', Centrum voor Cultuur en Educatie in Den Haag, met succes uitgevoerd en zal ook komende jaren gecontinueerd worden.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.